Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Compas / Ghizi pentru excursii, curs de calificare organizat de Societatea Carpatină Ardeleană (EKE)

Societatea Carpatină Ardeleană (Erdélyi Kárpát-Egyesület – EKE; http://www.eke.ma/), înființată la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg în anul 1891 a organizat, recent, la Moldovenești, județul Cluj, un curs de calificare pentru persoanele care conduc ture/excursii organizate de această organizație aparținând societății civile din Transilvania.


Mulți se pot întreba de ce este nevoie de cunoștințe geografice, geologice, meteorologice, contabile, medicale si paramedicale, de cunoașterea folosirii diferitelor echipamente de navigație, când acești oameni se pricep la a conduce ture în țară și în străinătate, doar, unii dintre ei, se ocupă cu asta de mult, mult timp.

Explicația vine de la Lehel István Kovács, președintele organizației naționale a Societății Carpatine Ardelene: 

„Ne-am gândit că ar fi util și chiar necesar să organizăm un curs de specializare pentru membri din toate cele 15 filiale ale noastre, care conduc ture și excursii în țară și străinătate. În viitorul apropiat, doar cei care au urmat aceste cursuri și au fost declarați admiși la proba orală și scrisă, vor putea conduce ture în cadrul EKE. Certificatul, valabil doar în cadrul organizației noastre, va fi distribuit celor care trec cu succes examenul” – a spus președintele.

El a mai adăugat că manualele vor fi întocmite în următoarele luni, și vor fi distribuite către toate filialele din Transilvania. Lehel István Kovács crede că o persoană care conduce ture trebuie să fie un excelent pedagog, să aibă cunoștințe de geografie foarte aprofundate, dar să și informeze participanții la ture și despre istoria, geologia locului, să poată să folosească echipamente uneori sofisticate de navigație, să știe câte ceva despre meteorologie.

-     - Este esențial ca oamenii noștri să fie instruiți în ceea ce privește acordarea primului ajutor, să posede cunoștințe minime de medicină primară – a subliniat el.

Un interes deosebit a fost manifestat de către participanți în ceea ce privește cursul practic (hands-on) oferit de Milka Zsolt, un paramedic din Arad. El a prezentat și a rugat participanții să încerce manevre de acordare a primului ajutor și de resuscitare.

-- Este necesară reîmprospătarea continuă a acestor cunoștințe, pentru că oamenii, inevitabil, le uită. Este foarte important de menționat că cel care acordă primul ajutor unei persoane aflate în dificultate nu poate fi tras la răspundere penală  – a specificat el.
Sus