Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Compas / Maghiarii (și românii) își invită preoții catolici la… bere!

La început am crezut că este o glumă: efectiv nu știam despre faptul că acum câțiva ani un blogger romano-catolic din Statele Unite ale Americii a inițiat o adevărată mișcare internațională, care s-a răspândit foarte repede.

Este vorba de un fel de zi internațională, dar mai atipică: credincioșii, dar nu numai, își invită preoții… la bere. Este, desigur, o ocazie excepțională de a interacționa într-un cadru mai atipic, diferit cu unul dintre liderii spirituali ai comunității. De asemenea, preotul are ocazia de a-și cunoaște mai bine enoriașii.

Este interesant de menționat că această tradiție începută peste Ocean în anul 2013 a fost adoptată și de alte confesiuni: astfel, în rândul enoriașilor aparținând, de exemplu, bisericii evanghelice din Ungaria este, de asemenea, o tradiție să-ți inviți preotul la o bere.

Fostul jurnalist clujean Andi Daisler l-a invitat pe preotul paroh Stelian Veres de la Biserica Piaristă din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg (Foto: www.facebook.com/andi.daiszler)

Credem sau nu, preoții sunt și ei oameni exact ca noi, cărora le place să discute diverse teme lângă o bere. Ei au o slujbă grea, care cere multe sacrificii, deci sunt fericiți să se destindă și într-o astfel de manieră. Mai mult, de multe ori ei nu primesc recunoștința și mulțumirea pe care o merită, deci, invitația la bere este mai mult decât binevenită, spun unii dintre ei.

Ziua internațională a invitării preotului la o bere a fost pe 9 septembrie, deci să ne notăm încă de pe acum această dată pentru anul viitor.

Dar oare cei care au scăpat această oportunitate pot să-și invite preotul la un pahar de bere altădată?

Sus