Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Compas / Poarta speranței larg deschisă maghiarilor din Vechea (Bodonkút)

Poarta speranței larg deschisă maghiarilor din Vechea (Bodonkút)


Deși știam de acest eveniment emblematic pentru sat și regiune, în anii precedenți nu am putut participa la Zilele Budai Nagy Antal din Vechea (Bodonkút), județul Cluj.

        

De prea multe ori, din păcate, zilele unei comunei sau cele ale unui sat sunt repetitive, inovația în ceea ce privește programul nu este deloc la ordinea zilei. Același lucru se întâmplă cu cele mai multe comemorări.

        

În secolul XXI dinamica dezvoltării tehnologice, dar și evoluțiile la nivelul societății ar trebui să-i determine pe unii organizatori să regândească concepția și structura unor evenimente publice. Ani de-a rândul am avut impresia că unor participanți le este jenă să participe la același tip de comemorări mai mulți ani la rând. Lehamitea s-a instalat, însă legăturile de rudenie, unele interese mici sau mari îi împiedică, însă, să rămână deoparte și să se ocupe de ce le place. 

                                         Bicicliștii au avut un traseu greu

Obligațiile de orice fel îi fac pe oameni să participe la diferite evenimente, cu toate că nu le place ceea ce văd și aud.

În contradicție cu cele descrise mai sus, Zilele Budai Nagy Antal din Vechea ((Bodonkút), județul Cluj s-au desfășurat într-un climat amical, familial chiar. Cu toate că am participat doar la unele activități, care s-au derulat duminică după-masa, mi-a plăcut primirea făcută de István Jakab, organizatorul principal al evenimentului. El mi-a povestit despre răscoala țărănească de la Bobâlna și mi-a precizat că, din păcate, în localitate mai trăiesc doar în jur de 50 (cincizeci) de maghiari.

Anul acesta, cu ocazia Zilelor Budai Nagy Antal a avut loc și ceva nou: prima ediție a turei de anduranță, organizată profesionist de Veres Bendegúz, pe traseul: Vechea-Deușu-Bobâlna-Panticeu-Veche. Distanța a fost de 85 de kilometri. Ceva nou, inovativ sportiv, captivant.

                                                          Campionat de șah

M-a impresionat atașamentul de glie al celor rămași pe pământul strămoșesc, dar și al celor care trăiesc în Ungaria sau la Cluj și, măcar de zilele satului, se întorc acasă. Se cunosc foarte bine. Faptul că în sat au rămas doar în jur de 50 de maghiari, care, cu ajutorul celor plecați, au organizat cea de-a noua ediție a Zilelor Budai Nagy Antal, denotă că poarta speranței în ceea ce privește dăinuirea maghiarilor pe aceste meleaguri istorice este larg deschisă…

Sus