Vineri, 24 Mai 2019
Vineri, 24 Mai 2019


Compas / Sfântul Varecza

Sfântul Varecza

Ați auzit de Sfântul Varecza? Nu? Cum adică, nu?

Înainte de a vă deplasa la cea mai apropiată instanță să vă dați în judecată fostul profesor de religie pentru atentatul la dezvoltarea firească a personalității dumneavoastră, săvârșit din omisiune culpabilă sau culpă omisivă, vă informez că Sfântul Varecza nu trebuie căutat în Biblie sau în cărțile de religie.

Mai de grabă îl puteți întâlni, de exemplu, în piața din Szombathely (Ungaria). În schimb acolo nu trebuie să-l căutați prea mult, căci este o personalitate la fel de cunoscută printre oamenii locului, precum la Cluj celebra figură pe nume Lulu.

 

Totuși, comparația – ca orice comparație – nu este perfectă, căci Lulu nu constituie un pericol public, pe când Sfântul Varecza – scriind „poezii” în cantități industriale și astfel contaminând gândirea contemporanilor – este o potențială armă îndreptată împotriva culturii maghiare și chiar a celei universale.

Sfântul Varecza este deci un personaj real al zilelor noastre, un om în carne și oase, care stă mai toată ziua prin piața din Szombathely și își împărtășește „profețiile” cu oamenii, susținând convingător că prin el s-a realizat a doua înfățișare al lui Hristos pe Pământ.

Omulețul (pardon, sfântul) nostru nu a fost totdeauna sfânt, ba mai mult, personal cred cu toată convingerea că nici acum nu este sfânt și nici nu va fi prea curând (să nu spun, niciodată) sfânt.

După cum el însuși mărturisește, a fost profesor de algebră, supranumit Vasile Algebră al tuturor, iar mai apoi profesor de matematică la facultate, neînțeles de către semeni. În calitate de matematician, printre altele a scris și publicat mai multe volume de specialitate, dar datorită unor probleme legate de examinarea studenților, a fost destituit. Apoi, spune el, la o chemare divină s-a autoproclamat Sfântul Varecza.

În ultimii ani s-a dedicat în totalitate poeziei sau, mai bine spus, profețiilor, distrugând maculatura cu ideile lui ieșite din tipar.

Doar în primii nouă ani de la „nașterea” sa ca sfânt, de la întruchipare, a scris și publicat nu mai puțin de 84 de volume, fiecare în medie a câte 150 de pagini.

De atunci a mai trecut un deceniu, iar numărul volumelor a crescut considerabil, ajungând undeva între 150-200.

În tot acest răstimp, Varecza a „murit” și a „înviat” de mai multe ori, ultima dată, din câte știu, în 2013, făcând mare zarvă vis-a vis de această așa-zisă renaștere.

Așadar, Sfântul Varecza scrie și scrie, iar toată această activitate a sa nu este altceva, decât un șir aparent interminabil de acuzări la adresa „statului maghiar criminal”, cum el însuși spune. Cred că doar așa se simte împlinit, doar așa se simte bine în pielea lui. Se simte atât de bine, încât și-a făcut chiar o statuie, mai bine zis, un bust, pentru ca posteritatea să aibă unde să-i aducă un omagiu, când nu va mai fi pe lumea aceasta…, ne mai amintind de porumbeii și turturelele din zonă…

  

Dețin și eu două volume ale Sfântului Varecza, unul chiar dedicat (pe ultima, nu pe prima pagină, cum se obișnuiește). Singura frază pe care o citez cu drag din aceste volume este o mărturisire care, ca laitmotiv, se regăsește în toate cărțile lui: „cele mai bune sunt paginile goale ale volumelor mele, întrucât pe ele se mai poate scrie ceva…”

Această frază demonstrează fără doar și poate că Sfântul Varecza nu are alt scop, decât enervarea cetățenilor mediocri sufocați de civism. Cu toate că versurile sale nu au aproape nimic comun cu literatura, Varecza sfidează pe mai marii literaturii, sfidează marii clasici, considerându-se singurul deținător al adevărului. După cum spune, pe lume există patru mari poeți, și toți patru sunt întruchipați în el.

Aș fi curios să aflu, peste o sută de ani cine își va mai aduce aminte de el? Se va găsi oare cineva care să-l critice, precum îl critică el azi, de exemplu, pe József Attila (1905-1937)?

Închei cu optimism vareczian: vom vedea peste o sută de ani. Iar până atunci, Sfântul Varecza să fie cu voi!
 


Sus