Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / Tîrgu Mureș – semnalizarea monumentelor istorice

Tîrgu Mureș – semnalizarea monumentelor istorice

Monumentele istorice din Tîrgu Mureș vor fi semnalizate cu sigla de monument istoric și inscripționate în limba română, maghiară franceză și engleză. Inițiativa mult așteptată a fost susținută de Peti András, viceprimarul orașului, iar Consiliul local al Municipiului Tîrgu Mureș în ședința ordinară din 26 februarie 2015 a aprobat începerea procedurilor.

Deși orașul nostru are 159 monumente istorice, desemnate ca atare în Lista monumentelor istorice 2010, turiștii din țară sau din străinătate vizitează numai câteva din aceste monumente: Palatul Culturii, Biserica Ortodoxă din centru, Biblioteca Teleki, eventual Cetatea Medievală și în plus Grădina Zoologică de la Platoul Cornești. Fără a contesta valoarea monumentelor înșirate, patrimoniul architectural al acestui frumos oraș din Transilvania este mult mai amplu și merită să fie cunoscut.

    

                                                           BIBLIOTECA TELEKIANA

În primul rând pentru că oglindește și definește identitatea localității noastre, și în al doilea rând reprezintă o valoare turistică însemnată, care pusă în evidență poate să atragă mai mulți turiști, care vor petrece nu numai câteva ore sau o singură zi, ci mai multe zile în orașul nostru.

Însă cei care sosesc la noi, de unde să știe ce potențial turistic ascunde orașul, dacă aceste monumente figurează pe niște liste cunoscute doar de specialiști, și nu prea sunt cunoscute nici de locuitorii Tîrgu Mureșului.

De ce nu sunt cunoscute? Pentru că n-au fost și nu sunt evidențiate, nu sunt inscripționate! Astfel se întâmplă că unele monumente dispar sub ochii noștri, precum vestitul restaurant de odinioară, Súrlott grádics („Treapta frecată”) unde marele poet maghiar Ady Endre și soția lui au fost musafirii primarului dr. Bernády György în 1915.

Această clădire modestă, construită la mijlocul secolului al XIX-lea are o însemnătate aparte, fiind printre puținele clădiri păstrate din epoca respectivă. Ignoranța unora a făcut ca această casă cu o architectură armonioasă să ajungă de nerecunoscut din cauza geamurilor termopan și a izolației pe jumătate făcută – fără autorizație de construire.


                                
                                    Fostul restaurant celebru Súrlott grádics - pe vremuri și acum

Primăria, în loc să ia măsuri împotriva locatarului care a făcut modificările fără autorizație, intenționează s-o demoleze, scoțând-o de pe lista monumentelor istorice!

Sperăm, că hotărârea Consiliului Local din 26 februarie 2015, prin care se aprobă Lista monumentelor istorice și demararea procedeurilor de semnalizare a acestora, va permite punerea în valoare și protejarea patrimoniului architectural al Tîrgu Mureșului!
Sus