Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Compas / Brânza really bio din Secuime, de pe masa prințului Charles, pe papilele gustative ale papei Francisc

O zi superbă de primăvară, duminică, 3 martie 2019: sunt cel puțin 10 grade la soare, însă, în această așezare din Ținutul Secuiesc, la Armășeni/Csíkménaság pământul și chiar și o mare parte a pârâului este înghețat.

Asta s-a întâmplat și cu parbrizul lui Nefertiti, adică Dacia mea Logan când ne-am pornit din Șumuleu Ciuc/Csíksomlyó, unde gazdele noastre de la Consiliul Județean Harghita ne-au cazat la Casa Jakab Antal, care aparține Organizației Caritas a bisericii catolice din Alba Iulia. Nu e de mirare: termometrul arăta -12 grade Celsius…

Cei de la CJ Harghita au invitat jurnaliști români și maghiari din toată țara să viziteze locurile unde va avea loc vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în Transilvania, mai precis în Ținutul Secuiesc, parte integrantă a României.

Mai mult, aceștia au dorit să vedem locurile pe care le-ar putea vizita, „fainoșagurile” pe care le-ar putea gusta pelerinii care vor participa la slujba pe care conducătorul bisericii catolice o va ține în Șumuleu Ciuc/Csíksomlyó în data de 1 iunie a.c. Dar, poate, brânza full bio a maestrului în prepararea brânzei Tibor Dániel din Armășeni/Csíkménaság va înnebuni și papilele gustative ale papei Francisc, nu numai pe cele ale pelerinilor din țară și străinătate.

Producătorii au livrat deja brânză și cașcaval Prințului Charles, care s-a aflat de mai multe ori în Transilvania.

 Dacă cineva îmi va cere, voi furniza cu plăcere din brânza de casă produsă de noi Papei Francisc - spune domnul Tibor Dániel.

Ajungem, nu ușor, la gospodăria domnului și doamnei Daniel. Organizatorii vizitei nu mai fuseseră aici, nu cunosc drumul, sunt ghidați de deputatul Attila Korodi, care i-a ajutat de mai mulți ani pe soții Daniel să-și dezvolte afacerea, mai ales prin contribuția adusă, împreună cu Csaba Borboly, președintele CJ Harghita la crearea pieței de desfacere și a mărcii Székely Termék/Produs Secuiesc pentru micii întreprinzători din zonă.

   

Suntem invitați la demisol, unde soția domnului Tibor, Katalin, a pregătit deja cele necesare pentru a ne arăta cum se produce brânza.

-      Avem 17 vaci și trebuie să ne trezim la ora 3 și jumătate dimineața pentru a le da de mâncare, a mulge și de a pregăti laptele. Rețeta o avem de la părinți, iar ei au învățat-o de la părinții lor, bunicii noștri. Zilnic recoltăm aproximativ 200 de litri de lapte, jumătate îi dăm cooperativei locale, iar din cei 100 de litri rămași facem cele 15 feluri de brânză, în mod special cașcaval – spune domnul Dániel, în timp ce îi dă indicații soției.

-      Pe Katalin eu am învățat-o tot ceea ce știe despre cum se pregătește brânza – adaugă el cu un zâmbet.

Soții, împreună cu fiul lor, Rajmond, produc cașcaval simplu și afumat, telemea, urdă. Văzând diversitatea pieței, ei prepară și specialități: parmezan, camembert, telemea cu ceapă, cu mărar, cu ardei iute, cașcaval cu chimen, brânză cu mucegai, chiar și brânză topită.

-      La târgul producătorilor locali ceilalți încep să vândă când nouă ni se termină marfa – spune Dániel Tibor.

Ne spune și cantitățile: din cei 100 de litri de lapte ei produc circa 10 kilograme de cașcaval sau telemea. Ei păstrează preparatele în apă sărată aduse de la diverse izvoare din județ.

Domnul Dániel este cel mai mândru de faptul că fiu lui, Rajmond nu a plecat din țară.

-      El ne ajută foarte mult în gospodărie, dar ar mai fi nevoie de doi-trei oameni pentru a face față cererii. De multe ori o rog pe Katalin să ascundă cașcavalul să nu-l vindem pentru cei care bat la poartă, ci numai clienților vechi și fideli. Efectiv nu putem să producem mai mult și deocamdată nici nu vrem să ne extindem – precizează el.

Deși organizatorii vizitei ne zoresc, niciunul dintre noi nu vrea să părăsească gospodăria: ne simțim foarte bine, am gustat din toate bunătățile, vrem doar să ne scăldăm în soarele primăvăratic. Familia Dániel trăiește la capătul satului, cea mai apropiată așezare e la mai bine de 10 kilometri distanță, nu este nici semnal pe mobil. Locul meu preferat…!

E foarte frumos, liniștit și gustos în Ținutul Secuiesc!

Sus