Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Compas / În Ungaria inscripțiile în limba română nu îngheață odată cu frigul iernii

E iarnă, fulguiește cam peste tot. Împreună cu Bianka am decis să facem o mini-excursie de câteva ore undeva în apropierea municipiului Satu Mare/Szatmárnémeti/Sathmar. Unde să mergem, ce să facem?

János-Márk Nagy, un sportiv din localitate ne-a sugerat un traseu ambițios de 24 de kilometri pe care l-am fi putut parcurge în jur de 6 ore. Ne-am trezit târziu, am parcurs doar jumătate: din Satu Mare până la Dara/Szamosdara. Noroc că am avut GPS și maps.me pentru că în unele momente nu știam dacă am trecut sau nu granița cu Ungaria…

Dincolo e Ungaria?

Pe digul care ne-a călăuzit de-a lungul râului am văzut fazani, un iepure, căprioare, dar și vulpi. Ne-am întâlnit cu doi inși: unul dintre ei a apărut din neant cu a sa căruță trasă de doi cai. Având o cagulă (de fapt, șapcă de schi) pe cap, în speranța că ne duce la drumul principal de unde putem face autostopul, l-am întrebat neinspirat:

Unde mergeți?

El speriat:

La pădure…!

Ooops. Caii au făcut câțiva pași, i-a oprit și a început să vorbească la telefon, noi am admirat cele șase căprioare din depărtare. După aceea mi-a picat fisa: măi, acesta se ducea să fure lemne, iar acum alertează pe cineva să ne aranjeze… Din fericire nu a fost să fie.

Duminică am optat pentru geocaching în imediata apropiere a graniței româno-ungare.  Trecerea graniței la Csengersima a durat 30 de minute, după care ne-am și deplasat la biserica reformată din localitate, la baza căreia era o geocutie. Nu am găsit-o din cauza zăpezii, am zărit, însă, ceva special: panou informativ despre biserica reformată ÎN LIMBA ROMÂNĂ. Ungurii au vrut să facă, mai degrabă, un gest orientat către turiștii români din România, pentru că populația minoritară este de doar… 4 la sută.

Panou informativ în limba română în localitatea Csengersima, lângă granița cu România. Ponderea minorității românești este de... 4%! (Foto: Geberán Bianka)

A urmat geocutia de la Nagygéc. Un loc sumbru: în urma inundației devastatoare din anul 1970 localitatea a dispărut în totalitate. Am observat, însă, și construcții noi, iar biserica reformată a fost renovată recent prin Programul Széchenyi.  Mai mult, a fost edificat și un memorial.

Și aici, surpriză: urmare a înfrățirii dintre județele  Szabolcs-Szatmár-Bereg și Satu Mare observăm din nou panouri pe care apar informații și în limba română.

În Ungaria inscripțiile în limba română nu îngheață odată cu frigul iernii…


Nagygéc: și aici panourile informative sunt traduse în limba română

Sus