Marţi, 16 Iulie 2019
Marţi, 16 Iulie 2019


Compas / Egri Bálint: Să trezim interesul pentru cultura maghiară, iar noi, maghiarii, să ne deschidem spre cultura română

Egri Bálint:Să trezim interesul pentru cultura maghiară, iar noi, maghiarii, să ne deschidem spre cultura română 


1 Decembrie 2018. 100 de ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia, Ziua Națioanală a României.Cu 100 de ani în urmă, în această zi 1228 de deputați au votat cu entuziasm copleșitor că naționalitățile care vor trăi pe teritoriul statului de drept român, care rezultă din unirea Transilvaniei cu Regatul Român, vor fi liberi și egali, fiecare naționalitate se va instrui, administra și judeca în limba sa.

Cele declarate și promise în textul Rezoluției Marii Adunări Naționale au fost asigurate parțial numai după schimbările din anul 1989.

Acest lucru este demonstrat și de cifre: procentul populației românești din Transilvania a crescut de la 55% la 74%, iar germanii și evreii aproape au dispărut.

Pluralismul religios a fost înlocuit cu un bloc religios de 64% româno-ortodox.

Ultimul petec colorat rămas pe teritoriul vechi al Principatelor este populația de naționalitate maghiară scăzută în procent la jumătate.

Este evident că aceste procese începute în secolul al XX– lea trebuie să fie oprite în secolul al XXI –lea și după posibilități corectate.

Aceste schimbări, ne place sau nu, vor fi realizate numai prin acceptarea unirii de acum 100 de ani a Regatului Român cu Transilvania.
   
Cu acest lucru putem conștientiza că pentru a obține autonomia Ținutului Secuiesc și al egalității depline al naționalității maghiare cu toți cetățenii din țară, trebuie să câștigăm încrederea majorității române.

Acest lucru presupune ca în viața publică să ne exprimăm supărările de pe ambele părți și să le rezolvăm între noi.

În afară de acest lucru trebuie să respingem imaginea națională a românilor, care își are rădăcinile în concepțiile francezilor, pe baza căreia toți cetățenii unui stat național aparțin acelei națiuni, indiferent de origine, de limbă.

Pentru a obține cele enumerate avem nevoie de o colaborare strânsă dintre organizațiile civile, dintre afacerile, dintre instituțiile culturale din țară și din Ungaria, în scopuri bine determinate: în cât mai multe locuri din România să facem cunoscută muzica noastră, capodoperele ale literaturii, ale artelor plastice, ale artelor culinare, ale teatrului nostru. Tot ce este interesant și de prețuit din cultura noastră să fie prezentat românilor. Trebuie să căutăm aliați în societatea românească, să demonstrăm că avem valorile noastre importante, valorile noastre de neprețuit.


Trebuie să trezim interesul pentru anumite părți ale culturii maghiare, de la filmele noastre prin serialele noastre, muzica noastră, bancurile, cărțile, picturile noastre, statuile, dansurile, arta culinară, prin îmbrăcămintele noastre până la tradițiile maghiare.

Foarte important e să formăm o imagine reală, pozitivă despre maghiari în ochii tinerilor din România, deoarece de ei depinde viitorul acestei țări!

În afară de aceasta trebuie să ajutăm strângerea legăturii între românii din Ungaria și românii din România, să fie mai echilibrată această legătură.

Eu cred că ceste procese sunt deja în curs, că Guvernul din Ungaria și acum ajută ambițiile naționalității maghiare din România.

Organizația Corbii Albi, portalul de informații despre maghiarii din România, destinat publicului român a înființat o bibliotecă care promovează literatura maghiară tradusă în limba română, respectiv literatura română tradusă în maghiară, publică încrucișat opere literare și articole.


Și noi, maghiarii trebuie să deschidem spre cultura română, să o cunoaștem mai bine, să o integrăm în viața noastră valorile și posibilitățile ei. În schimb, pe parcursul tuturor manifestărilor noastre prietenești nu trebuie să uităm de păstrarea și întărirea identității noastre. Pentru că reușim să câștigăm egalitatea în această țară cu populația majoritară numai dacă ne păstrăm demnitatea și identitatea națională.


Pierzându-ne demnitatea și identitatea vom fi incapabili să respectăm demnitatea și identitatea altora.
Reușind să ducem la bun sfârșit cauza noastră, putem construi o Europă Centrală – Estică puternică și bogată pentru copii și nepoții noștrii, astfel încât în viitor vor rezista la jocurile puterilor mari.

Egri Bálint
voluntar la Asociația Tinerilor din Ardeal la Cristuru Secuiesc.

Traducerea: Lőrinczi Edit

Sus