Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Compas / ONU trimite raportor special în România pentru a se informa la fața locului despre respectarea drepturilor minorităților

ONU trimite raportor special în România pentru a se informa la fața locului despre respectarea drepturilor minorităților

Ca urmare a creșterii numărului problemelor legate de nerespectare drepturilor maghiarilor din România, la invitația FUEN (Federal Union of European Nationalities) și a Uniunii Asociațiilor Civile Maghiare din Ardeal a (MACISZESZ) a sosit într-o vizită de informare de 3 zile în Transilvania raportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru minorități, specialistul canadiano-australian, Fernand de Varennes.


Sociolingvistul Csernicskó István (Transcarpatia); Fernand de Varennesraportorul special al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru minorități; Hegedüs Csilla vicepreședinta UDMR; Vincze Lóránt, președintele Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN); Menyhárt József (președintele Partidului Comunității Maghiare din Slovacia, MKP).Foto:Corbii Albi.

Deși informarea pe teren (la fața locului) în sine nu este o premieră absolută, totuși prezența unui funcționar de acest nivel înalt într-o țară democratică este de reținut.


Informarea generală s-a desfășurat în sala festivă a Universității Sapienția, unde raportorul special ONU i-a ascultat pe rând reprezentanții oficiali ai maghiarilor din Slovacia, Transcarpatia (Ucraina), Serbia și România.


Problemele din Slovacia prezentate de Menyhárt József (președintele Partidului Comunității Maghiare din Slovacia, MKP) se refera mai ales la îngrădirea dreptului de a folosi limba maternă în administrație. Reprezentantul maghiarilor din Slovacia exemplificând situația prin cazul înscripționării bilingve ale unor indicatori rutieri de către sfera civilă (pe baza Cartei Limbilor Regionale și Minoritare), ”caz” care în câteva ore a primit o valență politică, ba mai mult, a fost considerat ca și un atentat împotriva siguranței statului.


Despre problemele maghiarilor din Transcarpatia (Ucraina) a vorbit sociolingvistul Csernicskó István, care a precizat, că naționalismul în creștere din Uctaina vizează mai ales minoritatea uriașă rusă, dar din această luptă oarbă primesc lovituri puternice și maghiarii minoritari.

       

Problemele maghiarilor din România a fost recapitulată de vicepreședinta UDMR, Hegedüs Csilla, care a enumerat cazurile bătătoare la ochi pe această temă, cum ar fi obstrucționarea înființării școlilor în limba maghiară la Oradea și Târgu Mureș, tendințele de minimalizare ale secției maghiare de la UMF Tîrgu Mureș, umilirea copiilor maghiari la spitale pentru simplul fapt că nu vorbesc bine limba română, (re)naționalizarea proprietăților comunității maghiare luate abuziv de comuniști (colegiul Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, Batthyaneum din Alba Iulia, etc).


Raportorul special al ONU, Fernand de Varennes nu și-a exprimat părerea despre cele auzite, subliniind caracterul de informare la fața locului a vizitei sale. Singurele gesturi vizibile au fost notările dese când era vorba de interzicerea înființării școlilor în limba maghiară și nerespectarea bilingvizării administrative în pofida legii 20% sau a Cartei Limbilor Regionale și Minoritare ratificate de România.


Sus