Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Compas / Adriana Macsut: Despre unguri și centenar într-o dezbatere la Frontline Club din București

Un eveniment organizat de Frontline Club București s-a desfășurat zilel trecute la sediul Centrului Ceh din capitală. Dezbaterea moderată de jurnalistul Digi 24 Balázs Barabás i-a avut ca invitați pe istoricul Silvia Marton, analistul politic Radu Delicote și politicianul Csaba Asztalos. 

Tema dezbaterii s-a referit la evenimentele dedicate centenarului Marii Uniri. Cu această ocazie Balázs Barabás a menționat că nu a găsit nicio referire la cea mai numeroasă minoritate din România, la minoritatea maghiară. Din discuțiile participanților a reieșit că în anul 1919 populația României Mari număra 16.250.000 locuitori, din care 19,3% erau maghiari. Primul recensământ oficial după Marea Unire, în 1930 vorbea despre 7,9% maghiari, iar cel din 2011 menționa doar 6,1%., rămânând totuși cea mai numeroasă minoritate de pe teritorul României. 

Temele dezbătute s-au referit la modul cum s-au acomodat ungurii ca minoritate în regatul României Mari, în perioada comunismului și apoi în postcomunism precum și căutarea de soluții pentru o reconciliere istorică. Punctele fierbinți ale relației dintre români și maghiari nu au fost ocolite de jurnalistul Balázs Barabás, acesta amintind de atrocitățile comise de ambele părți. 


Ca o soluție de reconciliere a amintit exemplul francezilor și al germanilor, acea strângere de mână pe care ar trebui să-o urmeze și președinții României și al Ungariei! Ceilalți vorbitori la rândul lor au arătat că în românia din fericire nu mai sunt partide extremiste, dar încă se mai găsesc parlamentari cu orientări extremiste.

Astfel Radu Delicote a subliniat faptul că politicienii la nevoie inventează dușmanul comun pentru a câștiga simpatie și implicit voturi. La rândul ei istoricul Silvia Marton a vorbit despre mitul Transilvania, despre imposibilitatea de a gândi societatea în mod pluralist prin limbă, vise și mentalități. 

România nu este pregătită pentru a discuta autonomia la nivel cultural și etnic, totuși Balázs Barabás a oferit o soluție în termeni corporatiști de profit and lost (profit și pierdere), în sensul că dacă o analiză economică ar arăta că Ținutul Secuiesc autonom este unul rentabil s-ar ajunge și la autonomie. Invitații și moderatorul au mai punctat și situația geopolitică actuală în care România și Ungaria trebuie să fie vigilente către adevăratul pericol extern și nu să se orienteze spre dispute istorice. Concluzia dezbaterii este simplă: punct și de la capăt pentru români și unguri în an centenar.


Despre gazdele dezbaterii:

Balázs Barabás, jurnalist de politică externă de 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Din 2012 a fost prezentator al emisiunii Pașaport Diplomatic la Digi 24. În prezent este corespondentul Digi24 la Budapesta.

Csaba Ferenc Asztalos, jurist, cu MBA în administrație publică de la Universitatea din Limerick (Irlanda) iar între 2003 și 2010 a urmatat studii doctorale de drept internațional la Universitatea din București, Facultatea de Drept a fost membru UDMR până în septembrie 2013, iar acum este președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, la al doilea mandat.

Silvia Marton doctor în științe politice la Universitățile din Bucuresti și din Bologna, alumna Colegiului Noua Europă din Bucuresti și a Wissenschaftskolleg din Berlin, profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris precum și la Universitatea din Avignon, distinsă cu ordinul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques al Guvernului francez, este originară din Tîrgu Mureș, dintr-o familie mixtă româno-maghiară.

Radu Delicote, analist și consultant politic, senior strategist la Smart Link, scrie pentru Ziare.com, coordonator la diferite campanii electorale locale și din Republica Moldova, în 2017 a fost pentru scurt timp consilier la Ministerul Economiei. 

Sus