Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / FilmtettFeszt. Hai la filme maghiare!

Ieri, 3 octombrie 2018, a început oficial la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg festivalul Zilele Filmului Maghiar, aflat la a 18-a (!) ediție. Oare știai de acest eveniment cultural clujean până acum?

Știu, poate mulți dintre dumneavoastră ați văzut deja la TIFF multe dintre proiecțiile aflate în programul festivalului care s-au proiectat în cadrul evenimentului cu același nume la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Am fost plăcut impresionat să observ că evenimentul are priză și la publicul românesc din Cluj. Miercuri, 3 octombrie, după-masă, aflându-mă în holul recent renovatei Cinema Victoria, așteptându-l pe Bálint Zágoni pentru a face un videointerviu, am văzut două doamne întrebând de programul în limba română al festivalului. Din păcate, la acel moment, domnul de la casierie avea doar unul singur.


La deschiderea oficială din 3 octombrie Bálint Zágoni, organizatorul principal a spus: în ultimii ani aprecierea peliculelor maghiare s-a schimbat vizibil, în Transilvania, cererea față de aceste producții a crescut.

„Îmi amintesc că în anul 2012 a fost o performanță deosebită proiecția filmului Aglaja la Cinema Victoria. Mai mult, a fost o știre deosebită că această producție artistică a ajuns în circuitul cinematografelor. Acum am ajuns la performanța de a avea cinci filme proiectate în diverse săli de cinema din țară” –  a spus Zágoni.

A menționat faptul că pentru a ajunge la acest succes, a fost neapărat nevoie de filme de succes în limba maghiară, de renovarea sălilor de cinema din Ținutul Secuiesc. – Pot spune că și Filmtett a reușit să contribuie la avansarea acestui proces. Azi nu mai este o senzație faptul că un film maghiar este proiectat la cinematografele din România.

FilmtettFeszt. Hai la filme maghiare! Filmele rulează cu subtitrate în limba română sau engleză. Detalii pe site-ul evenimentului.
Sus