Marţi, 16 Iulie 2019
Marţi, 16 Iulie 2019


Compas / Tinerii maghiari din Bistrița reușesc ceea ce partidele nici nu încearcă: dialogul interetnic

Tinerii maghiari din Bistrița reușesc ceea ce partidele nici nu încearcă: dialogul interetnic

Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari din Bistrița a organizat în cadrul proiectului Valoarea Tineretului Minoritar evenimentul Caravana Tineretului între 22-28 iulie în următoarele localități: Fântânele, Tonciu, Braniștea, Reteag, Matei, Jeica, Strugureni, județul Bistrita-Năsăud. Evenimentul s-a realizat cu finanțarea Departamentului pentru Relații Interetnice, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Fundația Communitas. 


„Povestea caravanei a continuat și anul acesta. Program nou, forțe noi, idei noi, persoane noi, dar același scop: de a promova cultura și tradițiile maghiare în acele localități din județul Bistrița-Năsăud, unde accesul la diverse manifestări culturale sunt minime sau aproape nule. Unele dintre localități sunt destul de izolate, dar păstrează tradiții populare autentice. 


Impactul proiectului a fost unul major, datorită grupului țintă extins, datorită complexității majore a programului implementat, datorită diversității activităților organizate, astfel acestea acesta a răspuns tuturor categoriilor de interese.” – a declarat Zoltán-Sipos Tímea, președintele UDTM BN.

Obiectivul general al evenimentului a fost promovarea diversității etnice, lingvistice, culturală și religioasă, cultivarea bunei cunoașteri și înțelegeri între minoritățile naționale, precum și între majoritate și minoritățile naționale, precum și oferirea unei posibilități de schimb de idei și experiență între participanți.


Programul a început în fiecare localitate la ora 16:00 cu workshopuri pentru copii și tineri cu vârsta minimă de 3 ani, respectiv: desenare, colorare, înșiruirea mărgelelor, vopsirea pietrelor, jocuri educative de socializare, fețe decorate, crearea de ornamernte pentru casă, buchetul fermecat, realizarea brățării prieteniei, etc. De la ora 18:00 a început programul cultural prin prezentarea unui colaj de piese de teatru, Regele broasca și Baiatul leneș, de către grupa de teatru Csipet-Csapat cu titlul Sa trăim în lumea poveștilor, urmată de spectacolul susținut de ansamblul folcloric Vadrózsa din Bistrița. 


Cei prezenți au putut vedea și dansuri moderne, program oferit de dansatorii Szelfie, vals, tango, bachata, zumba, traditional rrom, iar dansul final a fost o scenetă de vals când au fost pe scena 5 perechi din lumea poveștilor: Alba ca zăpada, Frumoasa si Bestia, Cenușereasa și prințul său, Frumoasa din pădurea adormită și prințul, Jasmin si Aladin. Serata culturală s-a încheiat cu un bal tradițional cu muzică live alături de formația Csigás Banda, care a început la ora 21:00, respectiv cu o petrecere de zile mari, susținută de Dj Pici (Pikowatt).


„Anual crește numărul de participanți ai tinerilor, care se implică în mod direct în organizarea evenimentului și susținerea programului cultural. Anul acesta UDTM a pornit la drum cu 35 de tineri din județul Bistrița-Năsăud. Tinerii au provenit în marea majoritate din mediul urban, așadar evenimentul a fost un mod potrivit pentru a crește gradul de acceptare și toleranță față de celălat, respectiv a fost o posibilitate de a se cunoaște, să socializeze. ” – a menționat coordonatorul de proiect, Máthé Loránd-Alexandru.

 





Sus