Joi, 23 Mai 2019
Joi, 23 Mai 2019


Compas / Liturghie în spiritul diversității religioase – unitarieni și ortodocși

Liturghie în spiritul diversității religioase – unitarieni și ortodocși

 


                                        Colegiul Unitarian
„János Zsigmond" din Cluj-Napoca

În cadrul rugăciunilor organizate în spiritul diversității religioase, în capela Liceului Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca, liceenii au avut oportunitatea de a participa la o slujbă de Te Deum, condusă de un sobor de preoți de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Directul adjunct al Liceului Unitarian „János Zsigmond ”, preotul Solymosi Zsolt spune despre eveniment, că „a venit vremea să ne îndreptăm un pic atenția și în direcția acelor culte cu care nu avem relații prea strânse.

  

                                                    Unitarieni și ortodocși – împreună

Se vorbește foarte mult despre ecumenism, dar acest lucru nu estre trăit de oameni. Să ne gândim numai la agresiunile care persistă în diferite colțuri ale lumii din cauza unor tensiuni religioase. Pentru un elev este cu totul diferit să cunoască o altă ideologie, chiar dacă destul de devreme devine pentru el un lucru obișnuit faptul că alții numesc altfel același Dumnezeu, se roagă într-un mod diferit, au rituri și liturghii diferite. A venit vremea ca în Liceul Unitarian săptămână de săptămână să invităm câte un cult religios.

După romano-catolici, a fost rândul bisericii ortodoxe. În cadrul rugăciunii de la începutul fiecărei săptămâni, elevii liceului au participat la o slujbă de Te Deum, condusă de un sobor de preoți de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

Solymosi Zsolt relatează despre eveniment: „Am avut ocazia să vedem și să auzim în limba româna o liturghie străveche, într-o scoală maghiară, într-o comunitatea dominant protestantă. Este vorba despre una dintre cele mai vechi religii creștine, o liturghie străveche. Spre bucuria mea, copiii au primit foarte bine acest eveniment.

Nu se uitau la faptul că se roagă un popă român, ci erau interesați de cum arată această liturghie, care este sensul acesteia. Mesajul și-a atins ținta! Colegul meu, părintele director Liviu Vidican-Manci, a vorbit despre faptul că zidurile dintre noi sunt construite de alții. Treaba noastră ar fi să găsim vocea iubirii și să vorbim pe această limbă între noi. Atunci am putea să vorbim despre comunitate, am putea să vorbim într-adevăr de ecumenism.

Poate că nu este un lucru obișnuit să asculți un Te Deum ortodox într-o comunitate protestantă maghiară, dar a fost o experiență de bun augur, le-a plăcut copiilor, și mulți au rămas cu o experiență pozitivă.”

În cadrul rugăciunii, Pr. Prof. Dr. Vidican-Manci Liviu, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, le-a spus celor prezenți în capela liceului unitarian: „Aș dori să vă citesc din capitolul 13 versetul 34. Aici evanghelistul Ioan folosește următoarele cuvinte: «poruncă vouă vă dau, să vă iubiți unii pe alții, așa cum v-am iubit eu pe voi, și voi să vă iubiți unii pe alții».

Și acum urmează ceea ce cred că ne interesează pe toți:

«Întru aceasta vor cunoaște că toți sunteți ucenicii Mei, de veți avea iubire unii pentru alții».

Relația dintre persoane, dintre două sau mai multe persoane, se definește în dragoste. În momentul în care există dragoste, există comuniune și există comunicare adevărată. Cred că omul de astăzi – dar n-aș spune că numai omul de astăzi, pentru că, dacă ne vom uita în istorie, vom vedea că omul om a fost întotdeauna – trebuie să învețe din nou să iubească. Iar cei care poartă numele de creștin, ar trebui să se întoarcă – și noi toți să ne întoarcem – cu fețele către chipul lui Hristos, care a luat chipul nostru din iubire pentru noi.”

Cei de la Liceului Unitarian „Zsigmond János” doresc să invite în următoarea perioadă toate cultele din oraș, pe lângă romano-catolici, greco-catolici, evanghelici, reformați și neoprotestanți, elevii vor avea ocazia de a face câte o scurtă incursiune și în religia musulmană și budistă.

Religia unitariană are aceeași vârstă cu creștinismul, originea ei teologică avându-și rădăcinile în învățătura lui Isus.Edictul de la Turda este un decret emis în 1568 de către  Dieta Transilvaniei întrunită la Turda, decret prin care a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru cetățenii Transilvaniei. A fost promulgat de către János Zsigmond Zápolya principele Transilvaniei. Este primul de acest fel din istoria Europei moderne.
 

Biserica unitariană din Transilvania a fost constituită în timpul Reformei din secolul al XVI-lea, reprezentând aripa radicală și liberală al acestei mișcări de reînnoire.

Deviza Bisericii Unitariene este: Un singur Dumnezeu – Egy az Isten – Unus est Deus – God is One.
În prezent, unitarienii sunt răspândiți în special în Ungaria, România, Scoția, Țările de Jos și Statele Unite ale Americii. La mijlocul secolului al XVI-lea, sub conducerea lui Francisc David, a avut loc în Transilvania o puternică mișcare unitariană, care a dus în final la acceptarea Bisericii Unitariene din Transilvania, pentru prima dată în lume, ca religie recunoscută oficial.

Biserica Unitariană din Transilvania este organizată într-o episcopie cu sediul la Cluj, care coordonează cele cca. 120 de parohii grupate în șase protopopiate: Cluj, Turda, Mureș, Odorhei, Cristur și Sfântu Gheorghe. Din anul 2009, episcop al Bisericii Unitariene din Transilvania este Bálint-Benczédi Ferenc. Biserica centrală a episcopiei, cu rang de catedrală, este Biserica Unitariană din Cluj, edificiu ridicat între 1792-1796, pe actualul Bd. 21 Decembrie.
Sus