Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Compas / TIFF apropie sau dezbină românii și maghiarii?

Putem numai intui cât de norocoși suntem că un asemenea eveniment de talie internațională se desfășoară la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg. E la mintea cocoșului faptul că un festival de film de o asemenea anvergură ne pune pe harta Europei și chiar a lumii. După aproape 30 de ani, în sfârșit, se aud lucruri pozitive despre România, despre Transilvania, nu suntem asociați doar cu munca la negru, cu cerșetoria, cu jaful și corupția la nivel politic, administrativ și economic, ci cu sportul de performanță, cu arta filmului.


Anul acesta am ratat acreditarea la TIFF, când m-am trezit după amorțeala sufletească cauzată de suferința și lipsa de speranță din Palestina, depășisem deja termenul limită. Din fericire, grație unor prieteni, am putut avea acces la multe filme. Unul singur nu mi-a plăcut deloc, poate tocmai de aceea a și câștigat premiul pentru cea mai bună regie: Iarna trădării/Winter brothers. Cel de-al doilea film clasat la categoria minus subiectiv, a fost Moștenitoarele/The Heiresses. Nu e de mirare că producția a fost clasată exact la polul opus al clasamentului, adică a primit Trofeul Transilvania în valoare de 15 mii de euro. Ce să mai, juriul format din profesioniști are gusturi și simțiri elevate.


Sunt de acord cu premiul special al juriului pentru filmul Casa/The Home al iranianului Asghar Yousefinejad. Anul trecut am petrecut două săptămâni în această țară minunată, am decodat, deci, multe dintre mesajele pe care regizorul și scenaristul a vrut să le transmită publicului european.

Cred că și premiul publicului este „drept la țintă”: Vinovatul/The guitly ne-a ținut cu sufletul la gură cu toate că acțiunea se desfășoară doar în două încăperi.

Am omis, însă, să văd două filme: Charleston și Nu mă atinge-mă. Dar voi recupera mergând la Cinema Victoria în perioada următoare, unde, sunt sigur, vor rula peste puțin timp.

Festivalul de Film Transilvania îi apropie nu numai pe români și maghiari, ci și pe toți cei care iubesc arta filmului. Să nu uităm că de-a lungul timpului Tudor Giurgiu și Mihai Chirilov au susținut proiecția multor filme din Ungaria, peliculele fiind proiectate și în cadrul Zilelor Maghiare din cadrul TIFF. Mai mult, în cadrul fiecărei ediții a festivalului, la sfârșitul zilei de miercuri la Castelul Bánffy din Cluj/Kolozsvár/Klausenburg sau la  Casa Tranzit (fosta sinagogă) maghiarii și românii au putut gusta din gulyás, au băut împreună pálinka și au ascultat muzică maghiară. Să nu uităm nici de faptul că acum câțiva ani organizatorii TIFF i-au omagiat creația reputatului cineast și director de teatru, Janovics Jenő.

De-a lungul anilor, TIFF a acordat atenție filmelor maghiare, promovând actorii din Ungaria, dar și pe cei din Transilvania, iar anul acesta Anna Széles a fost premiată pentru întreaga carieră, iar regizoarea Márta Mészáros a primit la TIFF Premiul pentru întreaga carieră…

(Fotografii: TIFF/Facebook/Nicu Cherciu

Sus