Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Compas / Ce întârziere are trenul de mare viteză (TGV) între Cluj – Budapesta?

Ce întârziere are trenul de mare viteză (TGV) între Cluj – Budapesta?

Cotidianul Krónika a realizat o anchetă legată de starea proiectului trenului de mare viteză (TGV - Train à Grande Vitesse) între Cluj și Budapesta, o posibilitate de a lega Ardealul de Occident, propusă de Budapesta. Înțelegerea a fost validată, cele două țări semnând acordul. Ungaria, pentru a demonstra seriozitatea proiectului, a pus deoparte primii 3,2 milioane de euro, pentru începerea studiilor de fezabilitate.


Responsabilii pentru presă a CFR-ului au informat însă cotidianul amintit, că acest proiect nu mai este o prioritate pentru CFR, adică nu mai este valabilă înțelegerea, deoarece România a ales o altă cale de a se lega de Occident prin cale ferată, modernizând șinele existente, proiectate încă de specialiștii Monarhiei Austro-Ungare.

Conform instituțiilor de resort, proiectul comun pentru trenul de mare viteză nu apare în planurile generale ale României nici în viitorul apropiat.

Specialiștii au inundat cotidianul cu o serie de calcule, dovedind de ce nu este bun proiectul semnat de cele două țări. 


Și eu propun niște calcule. Primul ar fi: cât timp s-a ținut de cuvânt Bucureștiul într-o înțelegere internațională? Deoarece nu problemele afacerii otrăvesc în cazul nostru – calculele financiare doborând adesea planurile – ci șiretenia cu care Bucureștiul abordă noțiunea de semnătură, legi scrise, cuvânt dat.

Astfel, trenul de mare viteză Cluj – Budapesta va întârzia in eternis, așteptat în gări de o Românie pregătită de plecare... temporară sau definitivă.

Sus