Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Compas / Clădirile lui Pákei Lajos renovate una după alta

Clădirile lui Pákei Lajos renovate una după alta

Despre Pákei Lajos, arhitectul urbanist al orașului Kolozsvár la începutul secolului XX. nu este la modă să vorbești acum, când una dintre clădirile construite sub îndrumarea sa a fost renovată în centrul istoric. 

Presa se miră, când vede clădirea reînnoită, se laudă cu ea, că este ”simbolul Clujului”. 
                                                         
Despre Pákei nu se spune nimic. Despre tot felul de indivizi fugari, autorități, afaceriști – se vorbește mult în articole. Despre Pákei, și clădirile construite sub îndrumarea sa – nimic, sau aproape nimic.

Lista legată de fostul arhitect șef este lungă. Numai în Cluj găsim o sumedenie de clădiri purtând marca Pákei – clădiri care au fost renovate în trecutul apropiat.

        

Colegiul Unitarian din Cluj (azi Liceul Brassai) Muzeul Industriei din Cluj, (azi Universitatea Tehnică), Academia de Comerț din Cluj, Hotelul New York (Continental) din Cluj, Casinoul și Pavilionul de patinaj din Parcul Central din Cluj… 


Și iată, așa facem primul pas spre acestă subinformare generalizată din România, care ucide pas cu pas viitorul. 

Desigur, nimeni nu obligă un jurnalist să noteze numele unui arhitect când scrie despre un imobil renovat din centrul istoric, dar a omite numele acestuia, mai ales dacă acesta face parte din elita maghiară care a pus bazele urbanismului cu care ne lăudăm noi în fața turiștilor – este un gest neprofesional.
  

S-a restaurat deci ”simbolul Clujului”  o clădire care poartă marca Pákei: fosta Cafenea New York    (Continental). 

Să ne bucurăm de reușită, așa cum se cuvine. 


Și să ne bucurăm, că totuși există o stradă mică înfundată de la marginea Clujului care îi poartă numele.Sus