Joi, 23 Mai 2019
Joi, 23 Mai 2019


Compas / Pamflet - despre maghiari și români

Scrisoare de mulțumire pentru naționaliștii români
(Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare)

Dragi Prieteni de Cataramă!

Sper să nu mă considerați obraznic pentru îndrăzneala mea de a vă adresa calde mulțumiri, în numele meu personal și al conaționalilor mei, pentru prodigioasa voastră activitate din ultimii 25 de ani!

Mă așteptam ca în cele din urmă să vi se mulțumească din partea conducătorilor voștri pentru abnegația cu care ați activat și să vi se ureze mult succes pe mai departe, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De aceea mă simt nevoit, eu, simplu cetățean, cu modeste talente de exprimare, să vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru maghiarimea din România.

Fără voi nu știu ce s-ar fi ales de noi! N-am curajul de a încerca măcar să-mi închipui ce s-ar fi ales de noi, maghiarii, fără Voi, naționaliștii! Am o vagă bănuială totuși, că ne-am fi sinucis demult ca națiune! Dar voi ne-ați ferit, ne-ați ocrotit de noi înșine! Urmărindu-vă acțiunile nu ne-a mai rămas nici timp și nici energie ca să ne mâncăm între noi! Vă vine să credeți?

Voi ați salvat maghiarii din România de la dispariție! Ați merita câte o statuie în toate localitățile unde trăiesc maghiari, mai ales în Secuime! Acțiunea voastră ar merita recompensată prin decret prezidențial, cu câte o stradă numită „strada Naționalismului” în toate localitățile țării! Și tot nu ar însemna decât gesturi mărunte ale recunoștinței noastre!

Să nu uităm că voi ați reușit să ne faceți mai uniți ca niciodată, atunci când ați vărsat tot arsenalul vostru doctrinar împotriva maghiarimii. Știți voi la ce mă refer, haideți să nu dezgropăm morții! Ce vremuri! Luptam cu toții, cot la cot, iar voi ați fost liantul care ne unea.

Mereu ați fost pe baricade, făcându-vă datoria din plin, V-ați sacrificat chiar, ca să ne fie nouă mai bine! Numai cu ajutorul Vostru ne-am putut da seama, cât de important este pentru noi ca să ne unim forțele! Totuși, trebuie să recunoașteți că mai nou ați început să Vă delăsați! Ați lăsat-o mai moale cu „barbarii mâncători de carne crudă”, și asta, recunosc, începe să mă îngrijoreze!

Vă implor, treziți-vă! Urâți-ne un pic, Vă rog, căci altfel dispărem și odată cu noi, dispăreți și Voi! Pentru numele lui Dumnezeu al ungurilor, Vă implor: salvați-ne de noi înșine!
Sus