Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Compas / Băile termale maghiare se bilingvizează într-un ritm alert: „Bine ați venit! Vorbim limba română!”

Băile termale maghiare se bilingvizează într-un ritm alert: „Bine ați venit! Vorbim limba română!”

După firavele încercări de a bilingviza stațiunile termale din Ungaria de Est, iată că maghiarii și-au dat seama de avantajele uriașe ale bilingvismului aplicat, inscripționând tot mai multe unități turistice respectiv comerciale în limba română.

Băile din apropierea orășelului Orosháza, Gyopárosfürdő au ajuns în anul 2017 o țintă a turiștilor care încearcă să scape de manelism și prețurile piperate oferite de stațiunile de aceeași gen din România. În iarna aceasta – conform personalului tehnic al bazinelor – s-a constatat un adevărat exod al turiștilor români, la sfârșitul săptămânilor limba română devenind majoritară.


Specialiștii din turismul maghiar au profitat rapid din această realitate, bilingvizând inclusiv restaurantele; clădirile principale și secundare sunt înscripționate de mult în română. „Bine ați venit!”,”Vorbim limba română!”, ”Păstrați puritatea (corect ar fi: păstrați curățenia” – iată câteva înscripții din exteriorul băilor propriu-zise.

În interior inclusiv prospectele, ofertele, instrucțiunile sunt traduse în română. Nu întotdeauna sunt foarte corecte aceste traduceri, dar intenția de a atrage tot mai mulți români la băile termale maghiare este una clară și puternică.

Pe primul raft a Bibliotecii Băilor sunt prezenți scriitori români, traduse în maghiară, majoritatea din colecția Editurii Kriterion din România.


De ce aleg oare acești oameni băile ungurești, când Felix și Băile 1 Mai sunt mult mai la îndemână? Ar fi foarte interesant un sondaj de opinie realizat pe această temă. Până ce vom avea pe acest sondaj, iată câteva opinii adunate de Corbii Albi.

Familia Mălin a sosit din Brașov. Mamă, tată, trei copii.

– Noi mergeam până acum la 1 Mai, însă, de când a dispărut rezervația nuferilor, nu mai punem piciorul acolo. Dacă am merge, ne-am simți complice la tăcerea și ignoranța care plutește asupra mocirlei, care a fost cândva rezervație. Toți care au permis această afacere fără margini cu săracul pârâu Peța, ar merita pușcărie...

Mărginaș Elena a sosit cu mama ei, din Roman.

– Mama nu rezistă la gălăgia din stațiunile termale de acasă. Odată e nuntă, altă dată e botez sau chef noaptea, peste tot miros de mititei... În anii trecuți am pățit la o stațiune din jud.Bistrița, că în bazin creștea iarbă... Cică nu s-au înțeles nu știu cine cu nu știu cine. E în regulă, dar atunci stațiunea respectivă să nu se promoveze ca și ”perla regiunii”. Aici putem alege dintre fetele care fac masaj. E foarte plăcut, cum te salută, te invită înăuntru, cum încearcă să rupă româna...

Maria Ciotlauș a sosit din Oradea.

– Mă simt foarte bine, sunt cazată aici, deci am dreptul la toate serviciile. Dimineața, când văd vecinii mei în halatele albe, pocnind cu șampanie în bazinul termal din exterior, simt o durere în suflet. Îmi aduc aminte de eterna atmosferă de bâlci din Felix. Aici e liniște... A, da, și în fine am găsit o stațiune, unde nu merge muzica populară sau manelele.

Andrei a venit cu prietena. Ei sunt cei mai tineri români din bazinul interior. Amândoi sunt dascăli începători în Oltenia.

– Am vizitat școlile românești din zonă... Peste tot se pot vedea steagurile românești pe aceste clădiri. 

            

La Apateu am văzut steagul românesc chiar pe primărie... E altă lume Ungaria... Nu e Austria, mai ales partea asta estică, Câmpia Maghiară, dar mentalitatea este alta decât la noi... 

                                                                        *** 

Românii care vizitează această stațiune sunt mai retrași decât localnicii, vorbesc între ei, se sfătuiesc când vine vorba despre monedele maghiare, cu mărimi diferite. În bazinul exterior însă și ei se dezgheță. Ieșind din apa caldă în iarna maghiară, fiecare încercă să comunice în maghiară cu vecinii: ”Bocianat”, ”Hol o papuciom?”...                                                                      
Sus