Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Compas / Ungaria alocă sume uriașe pentru salvarea monumentelor istorice relevante pentru ardeleni

Ungaria alocă sume uriașe pentru salvarea monumentelor istorice relevante pentru ardeleni

Cancelaria Prim-Ministrului Ungariei a comunicat vineri rezultatul concursului de cereri de finanțare din cadrul Proiectului Flóris Rómer de salvare a unor monumente de peste hotare, relevante pentru maghiari. 

Potrivit comunicatului de presă remis vineri agenției ungare de presă MTI prin acest program, care are un buget de 45 de milioane de forinți, vor fi reabilitate 16 astfel de monumente.

Programul a fost anunțat pe 20 aprilie, iar Cancelaria Prim-Ministrului a primit în total 25 de cereri de finanțare valide, cu o valoare totală de 101,6 milioane de forinți. Comisia de analiză a decis ca fondurile destinate Proiectului Flóris Rómer să fie împărțite pentru a reabilita 16 clădiri, iar o sumă mai mică a fost direcționată pentru amelioarea daunelor cauzate de furtuna din 17 septembrie. Proiectele declarate câștigătoare trebuie finalizate până la finele lunii iunie a anului viitor, se mai arată în comunicat.


Cererile de finanțare se referă, cu excepția a două clădiri, la imobile aflate în patrimoniul bisericilor. Astfel, vor fi finanțate lucrările de conservare a 12 clădiri monument din Transilvania, trei din Slovacia și două din Ucraina Subcarpatică.

Potrivit anunțului de participare, la concurs au putut fi înscrise cereri de finanțare a unor lucrări de prevenție privind împiedicarea dispariției unor monumente aflate în stare avansată de degradare, precum și îndepărtarea unor pagube grave, ireversibile, motiv pentru care majoritatea proiectelor se referă la reparații de acoperișuri, respectiv consolidarea structurii de rezistență. Pe lângă acestea, au fost eligibile și lucrări de restaurare în vederea conservării, respectiv reparații ale paratrăznetelor, se mai arată în comunicat.

                                                             ***
Rómer Flóris (1815-1889este considerat unul dintre părinții culturii universale maghiare, fiind părintele arheologiei maghiare și părinte-canonic al orașului Nagyvárad (Oradea).
Sus