Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Compas / Visul lui Cseh Szabolcs merge mai departe: a fost gala Szobi Cseh 2017

Visul lui Cseh Szabolcs merge mai departe: a fost gala Szobi Cseh 2017
 

În urmă cu 75 de ani, Szobi (Szabolcs Imre) Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în orașul Miercurea Ciuc (județul Harghita). Despre Szobi Cseh se poate spune că a fost actor, regizor, cascador de succes pe plan intern și internațional, dar poate mai puțin cunoscută aplecarea sa spre caritate, în sensul că după ieșirea la pensie în 2005 s-a dedicat, programul social GLADIATOR pentru copii săraci care este destinat prevenirii și combaterii delincvenței juvenile, dar și recuperării copiilor cu dizabilități prin care cei mici învață să își orienteze energia, în mod pozitiv, prin intermediul sportului.

,,Programul s-a bucurat de un real succes datorită rezultatelor pe care le-a avut. Evoluția copiilor a fost vizibilă, atât din punct de vedere al comportamentului, al conduitei morale și fizice, cât și din punct de vedere profesional. Majoritatea dintre ei au obținut locuri de muncă în circuri, roluri de cascadori în filme, spoturi tv sau ca alpiniști utilitari. 

Văzând că lucrurile evoluează într-un mod spectaculos cu copiii sărmani și cei din centre de plasament, Szobi Cseh a mai pus un pariu. În anul 2008, el a creat un program de pregătire prin care a încercat să schimbe destinele unor tineri cu handicap grav, ceea ce s-a și întâmplat. Programul de recuperare a avut și el succes deoarece copiii au răspuns pozitiv metodelor de recuperare create de Szobi. (,, Copiii de la Gladiator au nevoie de tine!”, în http://asociatiagladiator.ro/ ,© 2016 Asociatia Gladiator). 


După trecerea în eternitate a lui Szobi Cseh, fiul său, Árpád Cseh, a preluat conducerea și coordonarea proiectului Gladiator și se luptă să ducă mai departe visul lui Szobi. Alături de el, în acest proiect ambițios și benefic pentru o societate care a uitat să facă fapte bune sunt soția lui, Andreea Cseh și fiul lui, Andrei Cseh. 


Pe 11 decembrie, când Szobi Cseh ar fi împlinit 75 de ani a avul loc premierea copiilor care urmează programe de recuperare prin sport la Asociația Gladiator. Grație sponsorilor generoși, au fost premiați cu articole sportive, dulciuri și medalii 60 de copii (dintre care 20 de dizabilitați). De precizat, că în ultimi doi ani copiii gladitorii au obținut peste 200 de medalii în compețiții interne și internaționale, dar așa cum a precizat la gală Árpád Cseh toți copii care vin la Asociația Gladiator-Szobi Cseh reușesc să își depășească condiția și să dobândească o mentalitate de învingător în viață.


"La Asociația Gladiator-Szobi Cseh, toți copiii sunt învingători! Indiferent de situația lor, ei duc o luptă continuă pentru a-și depăși condiția. Fie că urcă pe podium sau depun eforturi colosale în recuperarea lor, atât Gladiatorii cu dizabilități cât și cei din comunitate, cu toții merită admirația noastră! Luni, pe data de 11 Decembrie, Szobi ar fi împlinit 75 de ani. Pentru că îi ducem visul mai departe și știm că de ziua lui el nu primea cadouri ci dăruia copiilor, ne pregătim de cel mai important eveniment anual, `Visul lui Szobi merge mai departe`!"


Rolul de Moș Crăciun a fost jucat de Cristian Mitrea, campion mondial la jiu jitsu și ma (mixed brazilian arts) care i-a încurajat pe copii să creadă în visele lor. La gală a fost prezentă actrița Carmen Tănase care emoționată a spus că acolo în ceruri Szobi Cseh este, cu siguranță, mândru pentru că are un băiat excepțional care duce mai departe proiectul gladitorilor:,,Acolo sus Szobi ne privește mândru..... și este alături de noi la această gală și bucuros că are un baiat extraordinar”.
Sus