Marţi, 23 Aprilie 2019
Marţi, 23 Aprilie 2019


Compas / Cadoul Ungariei de Ziua Națională a României: știri în românește de la MTI

Structurile guvernului ungar lucrează ca o parte a propagandei oficialilor de la Budapesta să ajungă și la populația majoritară din Transilvania: agenția națională de presă din țara vecină, MTI, adică Magyar Távirati Iroda, a lansat, recent, un flux de știri în limba română. Temporizarea a fost una bine gândită de profesioniștii în comunicare din capitala țării vecine, prietene și aliate strategic: 1 decembrie, Ziua Națională a României. Gest de prietenie și apropiere? Tactică politică?

Oficial, motivația pentru lansarea acestui flux de știri în limba română este că agenția a primit numeroase solicitări din Transilvania” și dorința „pentru o informare cât mai credibilă”.

Mai mult, inițiatorii acestui flux de știri spun că „cea mai mare comunitate maghiară din afara granițelor Ungariei trăiește pe teritoriul României, în Transilvania. Astfel, membrii acestei comunități au contacte zilnice cu populația majoritară. Din acest motiv, MTI, începând cu 1 decembrie va furniza un flux de știri în limba română destinată presei române, pentru a oferi o imagine cât mai autentică și corectă despre Ungaria.”

Clar, este un gest de reciprocitate din partea Budapestei față de lansarea, anul trecut în octombrie, a fluxului de știri în limba maghiară a agenției naționale de presă din România, Agerpres. Ungurii, însă, au plusat: lansarea oficială a fluxului în limba română a avut loc chiar în data de 1 decembrie, Ziua Națională a României.

Sigur, acest lucru se putea face de la 1 ianuarie 2018, prilej bun pentru un nou început, însă cineva, undeva a avut ideea de a plusa. Să nu uităm că anul trecut ministerul de externe al Ungariei interzicea diplomaților maghiari să participe la recepțiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naționale. Dispoziția a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szíjjártó. Ministerul Afacerilor Externe român a luat act cu „surprindere și nedumerire” de decizia Ministerului Afacerilor Externe de la Budapesta.

Oricum, este un gest lăudabil de apropiere și reciprocitate.

Întrebări, însă, sunt multe: de ce primele știri s-au referit la Asociația Rákóczi, apropiată guvernului Ungariei, la Jobbik, partidul de extremă dreaptă din Parlamentul de la Budapesta, la ce declara Viktor Orbán despre “Rețeaua Soros”, la ce comunicat a redactat Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT)? Oare cine selectează știrile care vor fi trimise traducătorilor și apoi redactate de ziariști cunoscători de limbă română? Acestea se selectează de cei care nu au cunoștințe aprofundate despre problematica din Transilvania, de corespondenții agenției de știri MTI sau de cineva de la Budapesta?

Fluxul de știri oferit gratuit poate fi accesat aici.

Sus