Marţi, 20 Noiembrie 2018
Marţi, 20 Noiembrie 2018


Compas / Bădeu Laura-Nicoleta: 95 de teze – 95 de lampioane pe cer la Cristuru Secuiesc

95 de teze – 95 de lampioane pe cer la Cristuru Secuiesc

Martin Luther, pastor și doctor în teologie, la 31 octombrie 1517 conform tradiției a afișat pe poarta bisericii din Wittenberg cele „95 de teze” prin care critica abuzurile Papei de la Roma și vânzarea de indulgențe. Tototdată și-a proclamat și convingerea că mântuirea nu poate fi atinsă decât prin credință și prin grație divină.


În ziua de 31 octombrie anul curent s-au organizat în mai multe orașe comemorări cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la acest eveniment istoric remarcabil. De fapt această aniversare s-a extins pe întreaga lună, dar și-a pus pecetea pe întreagul an 2017. Aceste festivități au fost precedate de pregătiri îndelungate, însă unele s-au petrecut în mod spontan.


Profesorii și elevii Liceului Teologic Unitarian „Berde Mózes” din orașul Cristuru Secuiesc au sărbătorit această aniversare într-un mod unic, lansând 95 de lampioane, astfel exprimând respectul față de reformatori. Cu toate că vremea era nefavorabilă, formația muzicală a liceului a înteținut atmosfera cu piese de muzică ușoară. Participanții s-au adunat în jurul formațiunii de 500 de lumânări, cântau sau ascultau acordurile chitarei cu zâmbetul pe buze.


– Sunt convins că elevii noștri trebuie să cunoască aceste importante evenimente istorice, trecutul, este necesar să înțeleagă cauzele fenomenelor, și să le prețuiască. Prin această acțiune spontană de după-masă târzie ne-am îndeplinit țelul de a realiza o comemorare plăcută, dar educativă. Am încercat să creem o atmosferă de neuitat prin piese interpretate și cântate împreună. Punctul culminant al evenimentului era asigurat de zborul liber al lampioanelor  a declarat profesorul organizator, coordonatorul evenimentului.


În ciuda timpului răcoros s-au adunat într-un număr mare elevi, profesori, și chiar părinți sau rude. Mici și mari împreună lansau spre cer lampioanele colorate care luminau și încălzeau prin flăcările lor cerul și inimile tuturor.


– Oricine, de oriunde a lansat aceste stele, le mulțumesc! Mi-au strecurat un strop de farmec în suflet. – a postat pe rețeaua de socializare un utilizator din oraș.

La finalul serii fiecare s-a întors în căminul său cu voie bună și cu o amintire plăcută.
Sus