Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Compas / Bardocz Sándor (1962 – 2017): Da, accept…

Bardocz Sándor (1962 – 2017): Da, accept…

Conform unui studiu online, realizat recent de către BBC, 82 la sută dintre suporterii britanici nu ar fi deranjați dacă în echipa lor preferată de fotbal ar fi prezent și un jucător care să-și reprezinte deschis orientările sexuale diferite, pe când mai mult de o zecime ar renunța la vizionarea meciurilor clubului preferat, tocmai din acest motiv. Oare care ar fi rezultatul unui astfel de studiu realizat în țara noastră?
BINE, ACCEPT. Două cuvinte, două organizații civile, cu tot atâtea gânduri lăturalnice. Din 20 martie 2017 încă și mai și.

Relația mea față de colectivul sexual LGBT – sper să nu jignesc pe nimeni – este caracterizată de toleranța originară chiar din învățătura lui Hristos. Nu mă mândresc cu acest lucru, mă simt bine cu acest gând, nu obișnuiesc să particip la manifestațiile rainbow, gay, lesbian etc., dar condamn cu hotărâre toate atacurile la adresa acestora sau la a celor care participă la astfel de manifestații. 

Totodată, sunt de acord, în mare parte, și cu scopurile organizației ACCEPT. Iar dacă s-ar ajunge la alegeri – da, mă gândesc acum la acea modificare constituțională care se referă la căsătoria persoanelor de același sex –, atunci aș participa și aș vota exact cum reiese și din rândurile de mai sus. Împotriva schimbării constituției. 


Pe 20 martie 2017, în București, au organizat două manifestații. Numărul participanților nu a fost mai mare de o mie de persoane. Ce înseamnă asta pe lângă cele trei milioane de semnături, căci atâți au semnalat cu semnătura lor că doresc schimbarea constituției în așa fel, încât aceasta să fixeze faptul că în România doar relația dintre un bărbat și o femeie poate fi legalizată ca și căsătorie. Manifestația împotriva căsătoriei dintre parteneri de același sex a fost organizată de către asociația numită BINE, cu sprijinul Noului Partid de Dreapta, Partidului România Mare și Partidul Unit din România.

Iată câteva slogane din arzenalul manifestanților: “România este a românilor! (ce legătură are cu căsătoria?), ”3.000.000 de români, o singură voce! (Îmi aduce aminte de Rapsodia Unisono a lui Enescu, oare el ce ar spune despre această monotonie?),”De secole, noi, românii, stăpânim acest pământ” (romanii respectați ca strămoși nu au disprețuit prietenia dintre doi bărbați, nici măcar în sensul fiziologic al acesteia), ”România este o țară ortodoxă” (și încă a mai multor religii).

Deci, dragi prieteni, acum iese acul din sac: aceste lozinci trădează multe despre modul de gândire al persoanelor intolerante cu privire la comunitatea LGBT. Azi minorități sexuale, mâine minorități naționale și religioase. Astfel: BINE (ca și organizația prezentată mai sus) – NU ACCEPT! Dar ACCEPT (tot ca organizația deja prezentată), da, ACCEPT.

Bardocz Sándor
(1962 – 2017)

Sus