Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Compas / Liceul Ady Endre din Oradea (Nagyvárad) intră pe piața roboticii internaționale

Liceul Ady Endre din Oradea (Nagyvárad) intră pe piața roboticii internaționale

–Urmez Liceul Ady Endre în Oradea, la secția maghiară – îmi spune elevul Kristófi Mihály. – În limba maghiară învăț Fizica și Informatica și sunt tare la aceste materii. Prima oară am văzut roboți în filme și încă de atunci m-a preocupat ideea, cât de important ar putea fi pentru societate, dacă am putea realiza roboți care să facă și ceva util.

– Când te-ai gândit să construiești și tu roboți?

– S-a întâmplat ca profesorul meu de fizică, Bogdán Károly, datorită relațiilor sale din Ungaria, să obțină pentru școală un set de construcții robotice, în cadrul unui program de susținere a școlilor derulat de o firmă din Ungaria. 


Pentru început profesorii îi căutau pe elevii cu potențial. Astfel doar o echipă a participat la concursuri, cu timpul însă s - a dezvoltat, au apărut mai multe echipe, cei mari au ”îmbătrânit”, au terminat liceul și au venit alții în locul lor.

Eram în clasa a VII-a când m-am dus pentru prima oară la un cerc de robotică, unde profesorul de informatică ne-a explicat cum funcționează robotica. Atunci am început să fiu interesat, dar încă nu eram decis să frecventez cercul de robotică. În clasa a IX-a am început să merg cu câțiva colegi de clasă, ca în scurt trimp să alcătuim o echipă și să participăm la concursuri, să acumulăm experiență împreună cu membrii echipei Kozma Gergő, Papp Gergő și eu, Kristófi Mihály.

– De ce tocmai din Lego se fac roboții?

– De aceea se fac din Lego pentru că e mai ușor de asamblat din cuburi lego decât de înșurubat din metal, de sudat , iar scopul este să ne însușim bazele roboticii. Acesta nu e lego ca cela din care se pot construi căsuțe sau ca acelea cu care se joacă picii de 5 ani. Aceste componente sunt mai ales tije și conectoare. 


Creierul roboților e un mic computer programabil care îi dirijează și la care se pot atașa motorașe și senzori. Cu ajutorul acestora robotul poate detecta culorile, vocile, distanțele din lumea exterioară și cu motorașe se poate deplasa pe roți și își poate mișca brațele. Noi îl programăm când ce să execute.

– Practic, ce face un robot?

– Robotul nostru trebuie să execute o problemă ce simulează o situație reală, el trebuie să decidă automat ce și unde să ducă. Să zicem că trebuie să construiască din cuburile colorate de pe masă centrale eoliene. Robotul însuși poate avea cel mult, dimensiunile 25x25x25 cm.

– La care concursuri ați participat și ce rezultate ați obținut?

– Am câștigat etapa pe Ungaria în iunie 2016 la WRO-World Robot Olympiad (Olimpiada Mondială de Robotică) din Tatabánya și am obținut astfel participarea la finala internațională din New-Delhi, în India. Acolo au fost echipe din mai multe țări ale lumii. În categoria noastră au fost 80 de echipe, iar noi am obținut locul 10.


Suntem recunoscători profesorilor noștri Nagy Zoltán, conducătorul grupei, profesorul nostru de Informatică și Matematică și dirigintei noastre, profesoara de matematică, Bors Violetta.
Anul acesta în iunie am participat din nou la concursul de la Tatabánya și am câștigat participarea la finala mondială ce va avea loc în noiembrie, în Costa Rica.


Sus