Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Compas / Dupã aproape 60 de ani, maghiarii din Baia Mare își redobândesc școala

Dupã aproape 60 de ani, maghiarii din Baia Mare își redobândesc școala

Azi la ora 17 se inaugureazã o nouă clădire a Liceului Teoretic Németh László din Baia Mare. La festivitate vor fi prezenți și vor lua cuvântul: Kelemen Hunor, președintele UDMR, Kövér László, președintele Parlamentului Maghiar, Csûry István, episcopul de Piatra Craiului, Kovács Irén Erzsébet, secretar de stat însărcinat cu problemele minorităților și Vida Noémi, viceprimarul Municipiului Baia Mare.

             

Despre clădirea aflată în proprietatea bisericii reformate am mai scris pe acest portal, în urmă cu doi ani, când era vorba că școala găzduită de ea își va deschide curând porțile. Din păcate, atunci, din varii motive, totul a rămas doar un vis aproape împlinit, care s-a năriut în prag de realizare.

Acum în mod cert visul va deveni realitate, cu ajutorul Guvernului Ungariei, a autorităților locale, a bisericii reformate, a școlii-mamă, a UDMR, a Uniunii Pedagogilor Maghiari din România, a organizațiilor civile, a firmelor din localitate și împrejurimi și, nu în ultimul rând, a părinților, a celor care au considerat că merită investit în viitorul copiilor.

În clădirea de pe strada Podul Viilor, construită în 1860, a mai funcționat o școală până în anul 1959, când s-a dispus închiderea instituției și naționalizarea clădirii.

După aproape șase decenii, azi e sărbătoare pentru comunitatea maghiară din Baia Mare, și – sperăm – nu numai pentru ei.

Attila Tamási
Sus