Marţi, 25 Iunie 2019
Marţi, 25 Iunie 2019


Compas / Să găzduiesc maghiari la mine acasă să ne cunoaștem? Am dubii…

Să găzduiesc maghiari la mine acasă să ne cunoaștem? Am dubii…

Pentru mine totul a început acum 12 ani. Spunându-i de limitele materiale drastice care mă împiedică să călătoresc (hobby-ul meu preferat!), în 2005 Tanja, o tânără domnișoară din Germania care venise în Cluj/Kolozsvár/Klausenburg cu bursă Erasmus (o altă metodă excelentă de a cunoaște alte etnii, națiuni, țări), mi-a spus de ceva care, sincer, suna prea bine să fie adevărat: Clubul Ospitalierilor, adică Hospitality Club – www.hospitalityclug.org Cică pot sta la oameni acasă două-trei nopți sau mai mult – gratis. Sigur că da, iar eu sunt Jimmy Hendrix! – i-am replicat, și am continuat să consumăm alcolo.


                       Împreună cu gazda noastră, Faris din Baku, Azerbaidjan 

Până la urmă m-a convins. Utilizând platforma amintită adineauri, am pornit aventura: direct în Napoli. Păi, ce credeți că știam despre acest oraș înainte de a pleca: mafie, crimă organizată, măcel. Și uite că nu a fost așa: Biancamaria, catolică convinsă, și-a deschis inima, ne-a împărtășit greutățile ei de persoană cu dizabilitate atât în ceea ce privește treburile gospodărești, dar și în ceea ce privește deplasarea cu mașina. 

Stând cu ea, însoțind-o, împreună cu prietena mea, când mergea să ajute, print organizația catolică caritabilă de care aparținea, romii din România împrăștiați la periferia orașului, am avut a tresărire: prin Clubul Ospitalierilor am posibilitatea de a vedea cum trăiește o persoană cu dizabilitate, s-o înțeleg, să-mi lărgesc orizontul, să acumulez cunoștințe, SĂ CUNOSC. Un sentiment pe care-l simt, cred, mai ales cei care călătoresc mult.


                                            Să ne cunoaștem...

De aici a pornit aventura CouchSurfing din ultimii 11 ani. Platforma Hospitality Club a devenit învechită, în 2006 m-am înscris pe www.couchsurfing.com

Din februarie m-am mutat într-un apartament în centrul Clujului, unde pot găzdui oaspeți. A venit Kyle din Statele Unite, Paul din Chile, Lisa din Germania, Agata din Cehia, Christina de pe Insulele Madeira (sper să merg acolo de revelion!), Hanga din Harghita, Danny din Dubai ș.a.m.d.

Aceste vizite mi-au făcut viața mai bogată, experiențele cu acești oameni de diferite etnii, naționalități, cetățenii, viziuni asupra vieții, seturi de valori, stiluri de viață mi-au îmbogățit sufletul.

Am fost găzduit și la români, aici în România. Experiența a fost extraordinară!

Vineri, 9 septembrie pornim în Iran. Cu CouchSurfing, desigur. Deja avem mai multe oferte de cazare gratuită la oamenii locului.

Oare când o să găzduiești pe cineva din Ținutul Secuiesc sau din străinătate la tine acasă?

                                                            ***

Mai multe despre CouchSurfing pe blogul autorului.
Sus