Vineri, 22 Iunie 2018
Vineri, 22 Iunie 2018


Compas / Tudor Duică: Vlahii din Ardeal, fără să fi fost sașii și maghiarii, s-ar fi dezvoltat exact ca cei din Moldova și Valahia

Vlahii din Ardeal, fără să fi fost sașii și maghiarii, s-ar fi dezvoltat exact ca cei din Moldova și Valahia

1. Sașii au peste 850 de ani în Transilvania.
2. În România au trăit cam 70 de ani, după care aproape au dispărut. Destul de repede, cu ajutorul "dezinteresat" al comuniștilor.
3. La fel și maghiarii au o vechime de cca 900-1.100 de ani, funcție de momentul cuceririi unor teritorii transilvane. 

În România trăiesc doar de aproape 100 de ani.

            

Biserica ortodoxă din Cristior (Hunedoara).  Pe peretele sudic, se află cei trei sfinți protectori ai Ungariei catolice - Ștefan I, Ladislau I și Emeric...

4. Când au venit au găsit mai ales slavi și vlahi sau doar slavi, depinde de cine scrie și ce interese are.
5. Era plin de păduri și terenuri goale și nefolosite de mii de ani. Dacă erau și vlahii-viitorii români pe acolo atunci puteau să le transforme ei în terenuri agricole, nu? Puteau să construiască ei cetăți și orașe, că doar erau aici de mii de ani.

De ce trebuiau pentru asta aduși oaspeți sași? De ce a trebuit să vină ungurii să construiască biserici și să dea țării Transilvania o administrație modernă ?

De ce n-am făcut-o noi, dacă suntem așa grozavi ?

Și să nu-mi veniți cu texte de genul, nu ne-au lăsat ungurii. În Moldova și Valahia tot sașii și maghiarii au fost cei care au dezvoltat primele orașe. Vlahii din Ardeal, fără să fi fost sașii și maghiarii, s-ar fi dezvoltat exact ca cei din Moldova și Valahia. Era mai bine așa ? Gândiți-vă bine la răspuns.
Sus