Vineri, 22 Iunie 2018
Vineri, 22 Iunie 2018


Compas / Când mergi în Ținutul Secuiesc, mergi cu inima deschisă și lasă prejudecățile acasă.

Când mergi în Ținutul Secuiesc la Șugaș Băi sau în oricare altă parte, mergi cu inima deschisă și lasă prejudecățile acasă. 

România e o țară frumoasă, cu peisaje deosebite. Avem mare, avem delta, avem munți și dealuri. Cam tot ceea ce și-ar putea dori un turist. Avem cetăți medievale în Transilvania, avem biserici renumite în Moldova. Am putea trăi doar din turism. Suntem însă sclavii sterotipurilor și ideilor preconcepute. 

La târgurile internaționale de turism ne prezentăm mediocru dacă nu jalnic. Dăm milioane de euro, pe simboluri ce nu doar că nu atrag turiștii, dar nici măcar nu ne reprezintă. 

Am vizitat de curând Șugaș Băi. O stațiune micuță dar cochetă, recent renovată. Turiști nu sunt prea mulți, dar poate că e mai bine așa. Ceva oameni de prin Ungaria ce au rude pe aici, dar și români. 

Șugaș Băi dacă nu știți, se află în Ținutul Secuiesc; ăla de nu există. De ce spun că dacă dorești să vizitezi Șugaș Băi, ori Malnas ori Lacul Sfânta Ana, sau oricare alt punct de atracție turistică al Ținutului Secuiesc, să vii cu inima deschisă și să lași prejudecățile acasă?


Pentru că dacă vii cu ideea că noi suntem stăpâni, că aici e România și trebuie să auzi doar limba română, ai să te simți un pic stingher, în fond aici, noi suntem minoritarii. Doar un pic, pentru că secuii sunt oameni primitori și vorbesc toți și limba română. Am primit nu doar pâine când am cerut, dar și o friptură făină, ba și o prăjitură excelență Rigó Jancsi. 

Toate astea cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a face clientul să se simtă bine. Avem o țară frumoasă, aud asta des, dar din păcate, nu știm să ne bucurăm de ea și nici să o îngrijim. Stând aproape de Ținutul Secuiesc, îl vizitez des. De ce un român merge în Secuime? Pentru că e ceva diferit. 


Îmi place să vizitez orice parte a țării; și Delta, și Moldova, cu renumitele mănăstiri și Marea Neagră. Fiecare regiune are particularitățile ei, etniile ei și tradițiile ei. În Dobrogea când merg îmi place să discut cu etnicii turci ce fac baclava si cafele atât de bune, să învăț cum trăiesc, ce obiceiuri au. 

La fel și în Ținutul Secuiesc, un cuvânt ce sperie sau irită pe mulți. E păcat însă. În loc de tot felul de frunze ce ne costă milioane de euro, mi-ar fi plăcut să văd reclame cu Ținutul Secuiesc. Nu vedem însă pentru că ne lăsăm mânați de stereotipuri. 

Suntem prea înverșunați unii împotriva altora si lăsăm frumusețile naturii să treacă pe lângă noi. Sugaș Băi, vizitată după mulți ani, ultima dată era o ruină, e o surpriză plăcută. Avem izvoare cu apă minerală, avem mofetă, avem spa și sala de fitness, toate moderne. Mai este un mic teren de mini golf și un zid pentru escalada. 


Sunt ceva pensiuni unde poți trage și unde cu siguranță o să fii primit cu mare drag. Sugaș Băi e o stațiune pentru toate anotimpurile. Vara poți face baie în bazin, iarnă poți face ski pe cele două pârtii ce au și teleski. 

Unii cârcotași ar putea spune că asta e reclamă. Poate fi privită și așa, doar că eu va recomand să vizitați Șugaș Băi, din inima fără să primesc bani pentru asta. Oamenii sunt deosebiți și sincer m-au impresionat în mod deosebit. 

Mergeți la Șugaș Băi, ori oricare alt loc din Ținutul Secuiesc, dar mergeți cu inima deschisă și fără prejudecăți. N-o să vă pară rău. 
Sus