Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Compas / Ștefan Ciocan: Sare-n ochi

Ștefan Ciocan: Sare-n ochi 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a aruncat în spațiul public o întrebare legitimă, care dacă nu ar fi venit de la el nu ar fi stârnit atâta vâlvă în cercurile românești. În perspectiva centenarului Marii Uniri se pune o întrebare firească. Ce a făcut România pentru Transilvania în acești 100 de ani, ca noi ardelenii, indiferent de etnie, să avem motive de mare bucurie? 

Pe de altă parte, este justificată temerea lui Hunor că în lipsa unor realizări prin care statul român să le arate ardelenilor că merită să sărbătorească centenarul, toate manifestările vor degenera în propagandă naționalistă ieftină, menită să justifice necesitatea și legitimitatea actului unirii. Totul cu scopul ca românii ardeleni să nu se mai întrebe dacă actul de la 1 Decembrie 1918 a fost cu adevărat benefic pentru regiunile intracarpatice.

România nu a făcut prea multe pentru Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Din contră, atât în perioada monarhiei, cât mai ales în cea comunistă s-a încercat permanent distrugerea economiei, culturii și spiritului transilvănean. Fondurile publice colectate din regiunile industrializate ale Transilvaniei au fost direcționate spre zonele sărace și înapoiate ale României, oprind astfel dezvoltarea regiunilor alipite după 1918. Regiunile intracarpatice au fost înțesate cu funcționari publici trimiși din „regat” și odată cu ei infestate cu virusul peșcheșului, al șmecheriilor și al lenei. 

Sașii au fost vânduți Germaniei ca niște mărfuri de către Ceaușescu. Castelele, orașele și satele construite de aceștia au fost lăsate în paragină sau mai rău, colonizate cu țigani care le-au distrus. Monumentele arhitecturale au fost lăsate să se dărâme. Mii de palate au fost făcute, în cel mai fericit caz, sedii de CAP și lăsate să se ruineze. Doar în ultimii ani, românii și-au dat seama că pot să facă bani frumoși din exploatarea castelelor și conacelor transilvănene și au început să le renoveze, acolo unde mai au ce renova.

Din punct de vedere cultural sau spiritual, dezastrul din ultima sută de ani e și mai evident. S-a încercat anihilarea oricăror tendințe de manifestare a spiritului ardelenesc. Biserica Unită cu Roma, cea care a susținut Școala Ardeleană și prin ea a promovat latinitatea limbii române și cultura românească, a fost scoasă în afara legii. Preoții au fost batjocoriți și aruncați în temniță. 

Nici după căderea comunismului, atitudinea statului român față de Biserica Greco-Catolică nu a fost foarte favorabilă. Din istoria României lipsesc pasaje importante ale istoriei Transilvaniei, iar liderii politici și militari transilvăneni sunt aproape necunoscuți, fiind practic șterși din istoria oficială. Nici măcar Iancu de Hunedoara și Matia Corvin, singurele figuri medievale cu vocație europeană, din întreaga istorie a României, nu sunt puși la locul lor în istorie. 

Ca să nu mai vorbim despre atâția principi transilvăneni care și-au adus o contribuție esențială în dezvoltarea și răspândirea culturii române, prin editarea de manuale școlare în limba română sau înființarea de școli românești pe teritoriul Transilvaniei și chiar dincolo de Carpați. O soartă crudă au avut și liderii, români, ai Partidului Național și ai Partidului Social Democrat din Transilvania, care au fost promotorii unirii din 1918 și sutele de preoți greco-catolici care au luptat pentru același ideal, arestați și exterminați în închisorile comuniste la nici trei decenii de la alipirea Transilvaniei la vechiul Regat. Până și cardinalul Iuliu Hossu, simbolul unirii, cel care a citit public Proclamația de la Alba Iulia, a fost arestat și umilit de statul român. 

Timp de 100 de ani istoria Transilvaniei a fost un subiect TABU pentru București, pentru că doar ținuți în ignoranță și bombardați cu propagandă naționalistă, românilor ardeleni le-a putut fi scoasă din minte și din suflet apartenența la o regiune multiculturală, cândva una dintre cele mai bogate și mai apreciate ale Europei. Practic, în ultima sută de ani, România nu a făcut decât să mute Transilvania din Europa în Fanar. Și pentru asta are pretenția să-i mulțumim.

Vezi originalul AICI
Sus