Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Compas / Primă de 65 000 de forinți pentru mămicile maghiare din Transilvania

Primă de 65 000 de forinți pentru mămicile maghiare din Transilvania

Extinderea drepturilor cetățenești pentru maghiarii din România va cunoaște o etapă importantă din ianuarie 2018, deoarece proaspetele mămici maghiare vor primi 65 000 de forinți, o primă care până acum era disponibilă numai pentru cele cu domiciliul în Ungaria.

Unificarea maghiarilor este una dintre cele mai importante deziderate ale Statului Maghiar din ultima sută de ani. Redobândirea cetățeniei maghiare de persoanele care pot dovedi, că au părinți sau bunici născuți, respectiv activi pe piața muncii într-o perioadă când Transilvania era administrată de Budapesta, a făcut furori în rândule maghiarilor aflați pe teritoriul altor state. 

Conform statisticilor oficiale, în Transilvania sunt deja 600 000 de cetățeni români care au și cetățenia maghiară. În viitorul apropiat este așteaptat cetățeanul maghiar cu numărul 1 000 000, ca un semn de victorie în acest proiect de unificare a maghiarilor.

Astfel, pe lângă pașaportul maghiar, dreptul la vot și dreptul la acte personale corectate după ortografia maghiară, cei cu cetățenia maghiară din România vor fi înglobați cu timpul în sistemul de funcționare al Ungariei.

  

Sumele colosale ce investește Ungaria pentru sprijinirea maghiarilor din România – cum ar fi de exemplu construirea a 28 de grădinițe în Ardeal, din banii Budapestei –, prevestesc imaginea unei societății civile maghiare paralele cu cea română, în care consulatele și celelalte instituții ale statului maghiar din România vor funcționa ca și niște filiale ale administrației din Ungaria.

Cei 65 000 de forinți nu sunt o sumă mare, dar ideea în sine, că ești considerat important pentru o administrație, are un rol simbolic și motivant.

Trăind într-o perioadă când fondurile nerambursabile oferite de administrația română au ajuns într-o stare de birocratizare fără precedent, societatea civilă maghiară din România – și nu numai –, încep să depună proiecte în Budapesta, unde sistemul acestor fonduri este semiautomatizat, și candidații sunt respectați de funcționari.

Conform unor surse, din anul 2019 vor începe să fie valabile și celelalte drepturi de care se bucură mămicile din Ungaria, care primesc un ajutor material consistent de partea statului ungar.
Iată, maghiarii din Transilvania – lăsați de izbeliște de București – se apropie tot mai mult de administrația maghiară, care ia în serios rolul său de protector al cetățenilor săi.

Sus