Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Compas / Maghiarii ocrotesc și reamenajează locuri de pelerinaj vechi din Transilvania

Maghiarii ocrotesc și reamenajează locuri de pelerinaj  vechi din Transilvania

Regii Arpadieni se leagă nu numai cu realități de Transilvania – cum ar fi organizarea și administrarea Transilvaniei –, ci și prin legende. Bătăliile Sfântul László cu cumanii și pecenegii care au intrat în țară cu scopul de a prăda, nu prea sunt cunoscute în România, deși acele vremuri erau determinante în soarta Transilvaniei . Bătălia de la Chiraleș (Kerlés) din actualul județ Bistrița Năsăud era una dintre acestea, o bătălie care notează și frumoasa legendă a unguroaicei furate de căpetenia cumană, salvată de László.

          

Nenumărate biserici poartă pe pereții săi interiori chipul acestui rege Arpadian, care este ocrotitorul Transilvaniei.La biserica ortodoxă din Crișcior,jud.Hunedoara, avem pe László alături de Sfântul István (vezi foto sus).

Cheile Turzii este considerată de lumea legendelor ca și o crăpătură uriașă oferită de Dumnezeu lui Lészló, să scape de urmăritorii săi cumani. Nummuliți din regiunea Cheilor Turzii și Turului iarăși sunt produsele puterilor sfinte ale lui Laszlo, care a transformat monedele de aur aruncate de cumani în pietricele rotunde: vezi Nummulites perforatus.
    

                                              Cele patru urme de copite... (Foto: Hunyadi Attila)

Acum 300 de ani încă mai atrăgea mii de credincioși Izvorul Sfântului László din hotarul localității Tureni (Tordatúr), însă hoardele tătare sosite pentru a-l pedepsi pe Rákóczi György al II-lea au distrus toată zona, cu capelă cu tot.
  


Interesantă este însă energia depusă de maghiarii din Transilvania pentru a ocroti și reclădi monumentele legate de istoria Transilvaniei. Deja în toamna anului 2016 s-a vehiculat ideea de a reînvia „hramul izvorului”, de a reîntroduce în circuitul cultural maghiar. Preoții maghiari din localitate în colaborare cu alte organizații civice ungurești, și nu în ultimul rând cu tineretul educat în spirit european au și prezentat o slujbă ecumenică maghiară la acest izvor.

  

                                          Izvorul cu urme de copite în stâncă (Foto: Hunyadi Attila)

De reținut numărul mare a tinerilor, care căutau cu sârg cele patru urme de copite ale calului Sfântului Laszló impregnate în stâncăria calcaroasă a izvorului.

   

Oratorii au căzut de acord, că cei care conduc maghiarimea trebuie să învețe înțelepciune de la acest rege Arpadian, luptând pașnic împotriva asimilării și pierderii identității.
Sus