Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Compas / Orbán Lajos se preface, că nu pricepe problema maghiarilor

Orbán Lajos se preface, că nu pricepe problema maghiarilor

În România e greu să faci carieră politică, dacă nu semnezi condica antimaghiară. Unitarianul Orbán Lajos, președintele PNL-ului a fost considerat până nu de mult o excepție, el având tată maghiar și frecventând biserica unitariană. Când a fost întrebat de identitatea sa etnică , el a declarat la un moment dat:

„Nu pot să zic că pe mine și-a pus prea mult amprenta sîngele maghiar. Tatăl meu nu mai era așa maghiar, era vorbitor de limbă română, era deja asimilat. Rudele tatălui meu erau și ele integrate, locuiau la Brașov sau București. De altfel, nici nu am învățat maghiară pînă la vîrsta de 14 ani, nu știam decît ceva de la bunica. Tatăl meu a fost un om rațional, nu a fost pătimaș, avea concepții moderne, se considera cetățean al globului. Era consumator mai mult de cultură românească decît maghiară. La 14 ani, urma să primim confirmarea la Biserica Unitariană și era necesar să răspundem la întrebări în maghiară. Atunci, bunicii noștri ne-au promis că vom primi niște cadouri dacă învățăm maghiară. Am cedat dorinței lor și a trebuit să învățăm. Am făcut lecții cu tatăl meu, am lărgit fondul de cuvinte pe care îl știam și am învățat abc-ul gramaticii maghiare.“

La alegerea lui Lajos ca președinte de partid s-au auzit voci, că PNL-ul – odinioară luptător pentru drepturile minorităților de toate felurile – se va moderniza odată cu sosirea acestui ungur, altminteri stimat de multă lume, și se va debarasa de atitudinile neomioritice, adică ieșirile antimaghiare.

   

Prima ocazie, când Lajos putea să facă istorie, era moțiunea, când el avea posibilitatea să explice în română și maghiară, că această problematică a maghiarilor trebuie rezolvată cumva, deoarece asimilarea fățisă se realizează printre altele și prin îngreunarea folosirii limbii materne și nerecunoașterea dreptului de a te identifica cu steagul națiunii tale.

Lajos nu s-a folosit de această posibilitate, și s-a apucat de semnat condica antimaghiară:

''Nu e numai coborârea pragului la 10%, e și o sintagmă extrem de discutabilă: un număr suficient de cetățeni aparținând... Atenție! Ce înseamnă un număr suficient de cetățeni? La un număr de 1.000 de locuitori dacă există 15 locuitori de etnie, să spun slovenă, sau altă etnie, ce facem? Schimbăm limba oficială sau limba din administrație?! Nu poți accepta asemenea amendamente care permit ulterior o interpretare care să dea posibilitatea unei victimizări în orice localitate din țara asta. Nu se poate accepta! Acest text, după părerea mea, contravine unor reglementări europene, părearea mea e că este un text neconstituțional – a spus Orban. ''

Înțelegem desigur, că Orbán Lajos se preface, că nu pricepe problema maghiarilor. În România nu poți face carieră politică dacă nu semnezi condica antimaghiară, iar să te pui să faci legături, să explici ori să rezolvi aceste probleme – înseamnă muncă multă.


Sus