Duminică, 17 Noiembrie 2019
Duminică, 17 Noiembrie 2019


Compas / Sceptrul principelui Bocskai nu face furori în Cluj-Kolozsvár... ci la Debrecen

Sceptrul principelui Bocskai nu face furori în Cluj-Kolozsvár... ci la Debrecen

Kolozsvár-ul de odinioară se considera orașul natal a doi regi ai Ungariei: Mátyás și Bocskai István – acesta din urmă fiind cunoscut în Ardeal ca principe al Transilvaniei. Bocskai – care la un moment dat a fost ales rege al Ungariei ocupate de turci – este foarte rar pomenit în orașul său natal, care acum se numește Cluj-Napoca.

Casa în care s-a născut Bocskai István este casa de odinioară a lui Eppel János, actuala clădire centrală a Universității Sapientia din vecinătatea casei Matia Corvin.
         
                  
   
În februarie 1605, Dieta de la Nyárádszereda (azi: Miercurea Nirajului ) îl alege pe Bocskay principe al Transilvaniei. În luna aprilie, este ales principe al Ungariei la Dieta de la Szerencs. La 14 septembrie, după o serie de confruntări cu sașii din Transilvania, Bocskai este ales principe de către cele trei națiuni aliate transilvane, sașii, secuii, maghiarii de Dieta de la Mediaș și instaurat pe tronul princiar. În noiembrie, sprijinul otoman se concretizează în obținerea de către Bocskai a actului (berat) de numire ca principe al Transilvaniei și rege al pașalâcului turcesc, Ungaria
                                             
                     

Coroana regală și sceptrul lui Bocskai au o deosebită importanță pentru maghiarii din toată lumea, Bocskai fiind ultimul dintre principi care ajungea rege al unei țări europene.

Sceptrul se aseamănă cu o măciucă sferică realizată din două emisfere de argint aurit, cizelate, ajurate și decorate cu casete înalte cu turcoaze și cu un vârf ascuțit metalic. Mânerul din lemn, inițial înfășurat cu catifea, în mare parte distrusă, are trei manșoane din argint aurit cizelate, ajurate și decorate cu casete înalte cu turcoaze. La capătul mânerului este incizat un blazon pe care este desenată silueta unui leu rampant spre stânga care ține în labe o ramură. Deasupra scutului este incizată data 1605.

La Cluj, pe peretele exterior al casei sale natale s-a amplasat în 2011 o placă memorială trilingvă.

         

Este un mister cum de acest principe-rege nu a intrat în viața cotidiană a turismului din Transilvania. Cam rar găsești în această parte a Europei orașe în care s-au născut în case alăturate doi regi ai unei națiuni europene.

Un alt mister: cum de sceptrul lui Bocskai aflat în București (Muzeul Național) și știrea cum că acesta s-a împrumutat câteva zile la Muzeul Déri din Debrecen face furori peste tot în presa din Ungaria, până ce în Cluj, orașul său natal, de acest sceptru abia s-a auzit.

Agenția de Știri a Ungariei, MTI, dă această știre cu lux de amănunte, detaliând și drumul autovehicului cu care se transporta sceptrul din București până la graniță, unde s-a făcut schimbul echipajelor speciale de protecție.

Sceptrul va fi expus alături de cel al lui Báthory István și faimoasa trilogie Munkácsy.

Ce facem? Trebuie să mergem până în Debrecen să vedem sceptrul „regelui de rezervă” al Clujului?

Sus