Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Compas / POVESTEA DIN AJUN - MESÉS KARÁCSONY: Un festival pentru întreaga comunitate din Sfântu Gheorghe

POVESTEA DIN AJUN - MESÉS KARÁCSONY
Un festival pentru întreaga comunitate din Sfântu Gheorghe

Inițiat acum nouă ani de către o gașcă de tineri liceeni din Colegiul Național „Mihai Viteazul” conduși de Emil Pantelimon, Festivalul Povestea din Ajun a devenit unul dintre simbolurile, credem noi - evidente, ale multiculturalității, ale faptului de a ne bucura împreună de o sărbătoare comună tuturor creștinilor, care este Crăciunul și Nașterea Domnului, dar nu numai.

Credem că este o sărbătoare a întregii comunități, indiferent de religia pe care o avem fiecare dintre noi sau nu o avem, este un moment în care întregul oraș, întreaga comunitate se bucură, iar noi ne dorim să fim o parte importantă a acestei bucurii. Dacă reușim să facem din ce în ce mai mulți oameni fericiți, atât prin prezența vedetelor pe care le aducem din afara comunității, dar și prin implicarea a cât mai mulți voluntari, a cât mai multe coruri, a cât mai multe evenimente care să atragă atenția și să aducă un zâmbet pe chipul oamenilor, cred că ne-am împlinit scopul.Evenimentul s-a deschis cu aprinderea luminițelor în Grădina din Poveste, apoi a urmat un concert extraordinar Ducu Bertzi și Mihai Neniță, la Sala Mare a Teatrului din Sfântu Gheorghe.
Zilele următoare au fost dedicate copiilor, care au venit la Atelierele din Poveste, tot în Grădina din Poveste, activitate în parteneriat cu Muzeul „Carpaților Răsăriteni”.

A doua săptămâna diminețile sunt pline de concerte în școli, aducem formația „Minisnaps” de care se ocupă doamna profesoară Cserkesz Emese; sunt copii și din Sfântu Gheorghe și din Târgu Secuiesc și vom avea 6 spectacole, în liceele „Székely Mikó”, „Mikes Kelemen” și Colegiul Național „Mihai Viteazul”, dar și în trei școli gimnaziale bilingve din orașul Sfântu Gheorghe, adică în „Ady Endre”, în „Nicolae Colan” și în „Váradi József”.

După-amiaza, toți călătorii care vor circula cu autobuzele de pe linia 1 și 2 vor fi colindați de oameni din corurile din liceele din Sfântu Gheorghe; o parte dintre voluntari deja s-au înscris și ei și cu siguranță va fi o atmosferă frumoasă în după-amieze, pe liniile 1 și 2 din Sfântu Gheorghe, de luni până miercuri.

Marți, 16 decembrie, avem o premieră la Teatrul „Andrei Mureșanu”, un spectacol care se numește „Țara mea, tara mea”, piesă scrisă de Radu Macrinici și premiată cu Premiul pentru Cea mai bună piesă a anului în 1997. Piesa aceasta este transpusă scenic de către Inna Andriucă și Nicolae Croitoru.În ziua imediat următoare, miercuri, 17 decembrie, avem un concert-eveniment la Centrul de Cultură Arcuș, cu „Snaps Vocal Band” și Luiza Zan, iar în data de 21 decembrie, duminică, va avea loc un concert ,,Popas Band”, concert care va închide seria evenimentelor pentru public, din cadrul Poveștii din Ajun.

Finalul Poveștii din Ajun este pentru noi, în 23 decembrie, seara, când vom avea Alumni Party, petrecerea clasică pentru voluntari și foștii voluntari ai Poveștii din Ajun care revin acasă de Crăciun și sperăm să ne bucurăm împreună de un spectacol foarte frumos, cu invitați pe măsură; va fi o sărbătoare pentru cei care au muncit atât anii aceștia, cât și anii trecuți pentru ca Povestea din Ajun să devină o marcă importantă a sărbătorilor de iarnă pentru comunitatea din Sfântu Gheorghe.
Anul acesta avem 102 voluntari, români și maghiari, evident, cu precădere din Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul „Mikes Kelemen”, dar pe parcursul celor 9 ediții, 425 de voluntari au pus umărul la bună desfășurare a evenimentelor.

Cel puțin o dată, publicul din Sfântu Gheorghe va avea ocazia să vadă, în premieră, un flashmob în perioada aceasta de Crăciun, în care vom avea o melodie în limba maghiară și una în limba română, melodii pe care încercăm să le cântăm cu toți voluntarii „Povestea din Ajun” sau cu majoritatea dintre ei, la care am invitat, bineînțeles, trupe, coruri din Sfântu Gheorghe să ni se alăture pentru a fi într-adevăr un moment marcant.

Sperăm ca oamenii să se oprească puțin din febra cumpărăturilor, a stresului și a mișcării continue din aceste zile cu agitație maximă și să încercăm să le aducem aminte că de sărbători trebuie să încercăm să fim cu toții mai liniștiți, să fim ÎMPREUNĂ!


Anul acesta ne-am gândit să lăsăm în urmă copaci, pe care să-i plantăm cu voluntarii pe care îi avem. Pentru că avem 102 voluntari în această Poveste din Ajun, ne-am gândit să plantăm 100 de copaci. Încercăm să adunăm bani și cu sprijinul oamenilor generoși care ar putea să ne ajute în acest demers, al voluntarilor, al părinților, al profesorilor, al spectatorilor, al oamenilor care vor veni la evenimentele noastre.

Vrem să transmitem un mesaj mai departe, că ne pasă de mediul înconjurător, un mesaj că Pădurea din Poveste poate să devină realitate chiar în Sfântu Gheorghe și că ne putem bucura în anii care urmează și de un aer mai bun în orașul nostru.

Vrem să transmitem că nu susținem ideea de brazi naturali tăiați din pădure, aduși în casele oamenilor și aruncați după o săptămână sau două pentru plăcerea vizuală pe care ne-o putem oferi, credem noi, și altfel. Noi sperăm ca an de an, Povestea din Ajun să lase în urma ei copaci și ca această Pădure din Poveste, cum am numit-o noi, să crească de la an la an, și să încercăm să transmitem mesajul că e mai important să ne bucurăm de sărbători împreună, e mai important să avem un aer curat, e mai important să lăsăm brazii acolo unde sunt, adică în pădure, și să încercăm ne bucurăm pentru multe alte motive pe care le avem.

În primul rând, spiritul acesta al sărbătorilor și al bucuriilor comune, credem noi că ar trebui să ne cuprindă nu numai în această perioadă a anului, ci și în restul timpului.

Mădălin Guruianu,
Coordonator ”Povestea din Ajun - Mesés Karácsony” 2014
Sus