Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Compas / Ikafalvi Diénes Andor, logodnicul secui al lui Marilyn Monroe

Ikafalvi Diénes Andor, logodnicul secui al lui Marilyn Monroe


Se pot afla din diferite surse sumedenie de lucruri despre cariera profesională a cunoscutului fotograf Andre de Dienes (născut Ikafalvi Diénes Andor), cel care a lansat-o pe actrița Marilyn Monroe. Totuși, consider că merită să creionez aici originea secuiască, un detaliu care nu apare în biografia oficială.

Renumitul fotograf al starurilor de la Hollywood s-a născut la Turia, județul Covasna, pe 18 decembrie 1913, ca cetățean maghiar de naționalitate maghiară, devenind ulterior cetățean român – după 1918, odată cu unirea Transilvaniei cu România. Ikafalvi Diénes Andor a locuit până la vârsta de 12 ani, momentul când a părăsit țara, la Tg. Secuiesc.

Nașterea artistului fotograf s-a consemnat la starea civilă din oraș, botezat fiind în religie reformată. La sursa discordiei privind locul nașterii stă probabil faptul că străbunicii din partea mamei, născută Uzoni Zajzon Piroska (orfană de ambii părinți și înfiată de un unchi avocat) locuiau în Turia, străbunicul fiind preot reformat.

Potrivit obiceiului vremii, mama s-a dus probabil să nască acasă, la rudele din Turia. Trebuie precizat că și străbunicul din partea tatălui era tot preot reformat. Deși tatăl artistului Ikafalvi Diénes Kálmán era director de bancă în Sfântu Gheorghe, locuia cu soția și cei opt copii în Tg. Secuiesc, în armonie cu numeroșii unchi și numeroasele mătuși, dar și cu familiile acestora.Cu mare probabilitate este vorba despre o poză de familie găsită în anii 1980 în fosta casă a familiei Diénes

Dintre membrii numeroasei familii este de remarcat avocatul Uzoni Zajzon Lázár, totodată prezbiterul bisericii reformate și membru în diferite asociații caritabile, Dr. Ikafalvi Diénes Ödön, cel care a înființat primul muzeu al orașului (exponatele risipindu-se după al II-lea Război Mondial), la fel și Dr. Ikafalvi Diénes Jenő, fondatorul, proprietarul și redactorul șef al ziarului local și autorul câtorva cărți.Fotografie din 1944 cu curtea interioară a casei în care locuiau bunicii și unchii din Tg Secuiesc și unde, probabil, Andor și-a petrecut mult timp din copilărie
                    
Din nefericire, mama lui Andor suferea de depresie, așa încât, în 1925 s-a sinucis, aruncându-se în fântâna casei. Tatăl copiilor, pe lângă situația familială grea în care a ajuns după dispariția soției, era presat și de noua conjunctură politică în care funcționarii publici de naționalitate maghiară își pierdeau slujbele. Ca atare, nu e deloc surprinzătoare decizia lui de a prăsi țara împreună cu copiii.Ziarul local anunță în 1936 moartea proprietarului fondator, unchiul lui Andre Dienes

La Budapesta, familia Diénes nu a stat împreună mult timp, doi dintre frații mai mari ai fotografului plecând mai departe, în America, iar Andor, după trei ani, urmându-le exemplul, la doar 15 ani.

După o serie de peripeții prin Tunisia și diferite munci de fotograf pe la reviste din Paris unde deja își facea un nume, ajunge pe 26 decembrie 1938 în Statele Unite, numindu-se după actele portuare Andre Dienes.


 Dienes Andor (dreapta) în 1966, la mormântul familiei din cimitirul reformat din Tg. Secuiesc

După o scurtă vreme își începe cariera artistică, devenind fotograful actorilor de la Holywood. Aduce un stil nou, o nouă viziune, nu numai în cadrul portretelor de staruri ci și în alte domenii ale artei fotografice.

Un episod aparte este relația fulgerătoare cu Marilyn Monroe, pe atunci numită încă Norma Jean. Se logodește cu ea și îi face primele portrete, pe care, publicându-le, o lansează în carieră. În 1985, anul morții artistului, vede lumina tiparului cartea scrisă de el – Marylin Mon Amour – cu fotografiile făcute divei, nemaivăzute până atunci.

      

În încheiere, să ne întoarcem pentru ultima dată la locul natal, unde potrivit relatărilor unor rude, în 1966, artistul s-ar fi recules la mormântul familiei. Întrucât cei care l-au cunoscut personal nu mai sunt în viață rămâne o enigmă ce amintiri a păstrat din copilăria petrecută aici.
  

                  Mormântul mamei din grădina bisericii reformate din Turia

Este totuși păcat că o personalitate renumită pe plan internațional să fie realmente necunoscută în țară și în orașul natal. Nici pe pagina oficială a orașului Tg. Secuiesc nu-i regăsim numele, nu figurează pe lista personalităților născute aici. A rămas totuși o legendă, povestită de un fotograf, anume că Diénes ar fi avut un copil din flori cu Marilyn, fiu pe care l-ar fi adus aici, ca să-l ascundă de ochii lumii și pe care l-ar fi lăsat în grija rudelor. În realitate, însă, bărbatul extrem de chipeș și cuceritor nu a avut descendenți.

 

 
Sus