Marţi, 23 Octombrie 2018
Marţi, 23 Octombrie 2018


Compas / Un aiudean explorează Papua - Noua Guinee

Un aiudean explorează Papua - Noua Guinee

Sámuel Fenichel s-a născut la 25 august 1868 în familia unui negustor evreu din Aiud. A studiat la celebrul Colegiu Reformat „Bethlen Gábor” din localitate. În formarea sa și-au adus un aport semnificativ profesorul de științele naturii Károly Elekes și profesorul Károly Herepei, care i-au îndreptat pașii către arheologie. Împreună cu acesta din urmă cercetează ca tânăr elev tumulii preistorici din zona Bedeleului.

La îndemnul lui Herepei în primăvara anului 1888 pleacă pe jos la București , unde profesorul Grigore Tocilescu îi încredințează catalogarea colecției de arheologie a Muzeului Național. Recunoscând erudiția în domeniu a tânărului, îl numește conducătorul șantierului de arheologie din Adamclisi. În timpul liber Fenichel se aventurează prin Delta Dunării, unde achiziționează păsări pentru colecția ornitologică a colegiului din Aiud. Acolo se întâlnește cu ornitologul german Albert Grubauer, care îi propune să-l însoțească în expediția pe care urmează s-o facă în Noua Guinee, pe atunci în parte colonie germană.Va pleca spre îndepărtata insulă la 15 august 1891 din Hamburg la bordul vasului Salatigna pe următoarea rută: Port Said, Canalul Suez, Ceylon, Singapore. Vor sosi în portul Konstantinhaffen din golful Astrolabe în ianuarie 1892. Va începe să colecționeze păsări, fluturi, insecte și obiecte etnografice. Grubauer se îmbolnăvește și va părăsi insula în martie 1892.

Sámuel Fenichel rămâne singur, fără finanțare, dar nu se lasă înfrânt și apelează la sprijinul muzeelor din București, Budapesta și Viena. Muzeul Național din Budapesta acceptă să-l finanțeze, astfel el va reuși să organizeze expediții în Munții Finisterre și pe insula Dampier.

Ultima lui scrisoare adresată părinților datată 12 februarie 1893 este optimistă. Speră că își va putea încheia cu succes activitatatea și se va putea întoarce la Aiud. Malaria însă îl va învinge, cade la pat și se stinge la 12 martie 1893 în spitalul misionar din Stephanshort.
                                                    Mormântul lui Sámuel Fenichel


În scurta perioadă de 14 luni studiază obiceiurile și limba papuașilor reușind să colecționeze o cantitate semnificativă de piese. Se apreciază că această colecție cuprindea în jur de 10.000 de obiecte etnografice și 25.000 de animale, din care 4.000 de fluturi și insecte, 2.000 de păsări și 15-20.000 de melci și scoici.

Din păcate numai o parte au reușit să fie recuperate după moartea sa, ajungând în colecțiile muzeului din Budapesta. În Muzeul de Științele Naturii din Aiud se regăsesc 42 de exponate: 24 de fluturi, 17 insecte și o pasăre a paradisului iar colecția Muzeului de Istorie din Aiud păstrează o colecție de 17 obiecte etnografice.

 
Sus