Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Compas / Problema maghiarilor în atenția Raportului Departamentului de Stat al SUA

Problema maghiarilor în atenția Raportului Departamentului de Stat al SUA

În cel mai nou raport al Departamentului de Stat american privind respectarea drepturilor omului, se stipulează cu o duritate fără precedent încălcările unor drepturi esențiale ale minorităților naționale din România.

Raportul menționează discriminările la adresa comunității maghiare, încălcările drepturilor de folosire a simbolurilor comunității maghiare, cazul Colegiului Mikó, situația retrocedării bunurilor bisericești, manifestările împotriva Ținutului Secuiesc, limitările dreptului de folosire a limbii materne, problema învățării limbii române la clasele cu predare în limba maghiară, etc.

   

Raportul în unele cazuri intră chiar în detalii, punând în lumina reflectoarelor cazul tinerei maghiare din Cluj, care era umilită fiindcă nu știa corect româna, sau lupta autorităților împotriva înscripțiilor maghiare și împotriva folosirii steagurilor maghiarilor și secuilor.

Se observă o clară schimbare de atitudine al SUA față de a percepe situația drepturilor maghiarilor din România, reliefând mai nou și chiar fenomene și practicile duse de România pentru a îngreuna strategiile de supraviețuire națională a maghiarilor. Se vorbește deja foarte exact despre probleme, stipulând chiar procentaje și date foarte exacte în cazul observațiilor – se știe de exemplu despre tânăra umilită că avea 17 ani și este cunoscută exact politica de renaționalizare a bunurilor comunității maghiare, exprimată prin procente și studii de caz.

Raportul pune într-o situația mai mult ca neplăcută președintele României, care a prezentat politica minoritară a țării în ianuarie, la Strasbourg ca și model pentru Europa.

Conform observatorilor, cu acest raport scade și mai mult credibilitatea României, deoarece foarte rar se întâmplă în UE, ca un președinte să încerce să mușamalizeze abuzurile comise împotriva unei minorități de care răspunde și se străduiește să transmită lumii imaginea unei țări exemplare în acest sens.


Sus