Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Compas / Szeretlek sau Te Iubesc în anotimpul primăverii

Szeretlek sau Te Iubesc în anotimpul primăverii

De la jumătateea lunii februarie și până la jumătatea lunii martie avem dragi prieteni motive de sărbătoare: Sfantul Valentin, Dragobetele, Mărțișorul, Ziua Femeii, Ziua Maghiarilor de pretutindeni. În această perioadă, celebrăm iubirea și primăvară și ... spunem adio iarnă.

Ieri am zărit în tramvai o femeie de la țară cu mâinile muncite care mergea la piață cu un coș plin cu ghiocei, zambile și lalele. Atunci mi-a venit în mine un refren: ,,Mama mea e florăreasă/ se scoală de dimineață/ ia coșu` și pleacă`n piață.... ” (mama mea e asistentă medicală, dar nici nu contează în această poveste ce profesie are mama mea).În Bucureștiul cosmopolit aud acum te iubesc spus în românește, ungurește, nemțește, arăbește, chinezește...! Iubirea nu cunoaște limite pentru că așa cum frumos spune Biblia ,,Dacă dragoste nu e ” (Corinteni 13).

Apoi mă bântuie un vis: că dacă tot trăim împreună de veacuri români și maghiari ce ar fi ca ziua de 15 Martie să fie celebrată și în Parlament?

În istoria mea de viață am celebrat 15 martie atât în Ungaria cât și în zona secuiască. În ambele zone, oamenii s-au bucurat sincer de ziua lor, iar românilor prezenți le-au spus ,,Bun Venit”. Așadar e vremea să înțelegem că maghiarii din România și Ungaria nu sunt dușmanii de serviciu, ci sunt oameni ca noi, adică sunt vecinii și prietenii noștri. Un gest binevenit, în acest sens, este târgul secuiesc lunar care are loc în Piața Amzei din București.
Sus