Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Compas / De ce încearcă România să evite colaborarea cu V4?

De ce încearcă România să evite colaborarea cu V4?


Cei patru de la Visegrád – Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria – au cerut Uniunii Europene, într-un comunicat comun, să trateze toate statele membre egal, înainte de un summit UE la Roma, pe 25 martie.Indignarea celor patru are la bază scandalul firmelor multinaționale din domeniul alimentar care vând produse de o calitate mai slabă pe piețele mai sărace și mai puțin competitive din Est. Critica cea mai vehementă a fost formulată de ministrul ceh al agriculturii, Marian Jurecka, încă în februarie, declarând: „Pentru unele produse suntem de fapt coșul de gunoi al Europei”.

La întâlnirea de azi de la Varșovia, prim miniștrii V4 – Beata Szydlo, Orbán Viktor, Robert Fico, Bohuslav Sobotka – au criticat cu multă ironie politica de împărțire “calitativă” a Europei, divizarea acesteia în țări pentru care merită să pui toate ingredientele necesare în produse alimentare, și țări cărora poți să le dai ce vrei.

Comentariile despre această întâlnire se referă mai ales la solidaritatea acestor țări, fost socialiste, care, iată, reprezintă un adversar puternic pentru Bruxelles-ulul autoritar.

Însă nici un comentariu nu se referă la întrebarea "de ce nu face România parte din V4?". Acea întâlnire a regilor, din 1335, care a renăscut într-o formă modernă în 1991, nu exclude, nici măcar ideologic, România din acest grup, deoarece regele maghiar Carol Robert era pe atunci stăpân peste Transilvania, având o perioadă capitala la Timișoara. De ce încearcă România să evite colaborarea cu V4?


Sus