Marţi, 22 Octombrie 2019
Marţi, 22 Octombrie 2019


Civitas



– Atunci când l-am întâlnit prima dată nu era încă așa vestit ca acum – spune zâmbind profesoara, făcând aluzie la tinerețe, ca atare, când oamenii încă nu-și dau silința pentru a se gândi mult la viitor. – Era în 1955, ani apăsători , la fosta Universitate Bolyai, unde s-a ținut o petrecere tovărășească unde viitorul politician Nagy Benedek (a cărui perseverență stă la baza introducerii materiei Istoria maghiarilor în clasele 6-7) cânta foarte bine la clarinet. Deci, Nagy Benedek cânta la clarinet și tânărul Somai József dansa foarte elegant. Ba chiar cu o eleganță bătătoare la ochi. Eu am terminat liceul la fosta Școală Reformată de Fete (actuala Apáczai) și făceam ochi dulci acestui tânăr...



La una dintre cele mai prestigioase concursuri canine și-au anunțat prezența peste 150 de rase din 23 de țări, iar cei douăzeci de arbitri de peste hotare au efectuat în total 3000 de arbitraje, câte 1.500 pe zi. Pe parcursul celor două zile cei opt sute de participanți la competiția canină au fost arbitrați fiecare de șase ori, valoarea fiecăruia fiind astfel confirmată de către șase arbitri – ne-a declarat președintele Asociației Chinologice din Tîrgu-Mureș, Lokodi Csaba Zsolt.



Conform unui sondaj CCST (Casa de Cercetări Sociologice Transilvania) reiese faptul că 40,22% dintre clujeni sunt pentru așezarea tăblițelor multilingve, 35% au un punct de vedere neutru în această cauză, iar doar 24,68% sunt împotriva acestora. Proiectul Musai-Muszáj pentru tăblițele multilingve se poate vota aici http://comoncluj.ro/votes/initiative/122



– „Am încercat să dezvoltăm un program pentru participanți prin care să reușească să cunoască orașul, să afle informații despre universități, despre așteptările pe care le vor întâlni în timpul anilor universitari. Elevii care mai au încă un an sau doi din liceu au avut un program prin care au primit informații despre diferitele specializări universitare, care îi vor ajuta în alegerea universității. Am organizat diferite prezentări și promovări, astfel bobocii au avut ocazia să participe la programe care se află în legătură cu universitatea unde vor începe studiile.



Lăsând la o parte atât frumusețea ornamentală cât și caracterul practic de care s-a dat dovadă, atingem punctul pe care eu personal îl consider elementar: faptul că astfel s-a oferit posibilitatea atât micilor întreprinzători de a-și scoate creațiile în lume cât și cumpărătorilor de a achiziționa produse realizate cu pasiune și migală, susținând astfel mai mult decât o simplă piață de vânzare, susținând o comunitate.



,,Am auzit despre acest program în școală, mi s-a părut foarte interesant, și am decis să încep cursurile. Atunci am fost în clasa a X-a. Primul meu curs era numit istoria modernă, dar din păcate nu am avut timp suficient să urmăresc lecțiile. În anul următor am început cursul de științe sociale, care mi-a placut mult mai mult. Cursul nu mi-a luat mai mult timp decât o oră în fiecare săptămână, și până la urmă am reușit să-l termin. În jurul activităților de sămbătă am avut posibilitatea să fac cunoștință cu ceilalți elevi din program, și am participat la diferite prezentări. Programul dovedește că învățatul poate să fie și o plăcere, astfel recomand fiecărui elev să se înregistreze. Aici toată lumea poate să găsească un curs de care este atras, și este folositor” – ne povestește una dintre participantele la program, Nagy Csenge, absolventa ,,Liceului Teoretic Bolyai Farkas” din Târgu-Mureș.



Sportivii prezenți la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, beneficiari ai Programului MOL de promovare a talentelor, sunt: Radu Marius – natație, finanțat la 6 ediții ale programului; Robert Glință – natație, finanțat la 5 ediții; Andrea Miklós – atletism, finanțată la 3 ediții; Bernadette Szőcs – tenis de masă, finanțată la o ediție și Ana Dascăl – natație, declarată câștigătoare la ediția actuală.




Sus