Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Civitas / Ce înseamnă să fi bănățan, ardelean sau bucovinean – de ce suntem priviți altfel?

Ce înseamnă să fi bănățan, ardelean sau bucovinean – de ce suntem priviți altfel?

M-am întrebat de multe ori de ce suntem priviți altfel, noi bănățenii, ardelenii sau bucovinenii.

Am întâlnit multe persoane care se uitau mirați, că-n jurul lor se vorbea o altă limbă. Îmi dădeam imediat seama că nu sunt din partea locului.

Am fost întrebat cu ani în urmă (inainte de 89’) cum ne impăcăm cu faptul că-n Timișoara în magazine, transportul în comun etc. se vorbește în maghiară? Am răspuns, că în Timișoara nu se vorbește doar româna, deoarece avem trei etnii mari: maghiarii șvabii, sârbii. I-am spus persoanei respective, că nu mă deranjează deloc.

A insistat: „da, însă tu nu întelegi ce spun”. Am răspuns: nu este treaba mea să înțeleg; noi așa am fost crescuți, alături de mai multe etnii.

Mi-am adus aminte de aceste discuții în urma unei „dezbateri” cu vecinul meu maghiar, secui, cu care mă înțeleg foarte bine. Mi-a povestit despre peripeții legate de stagiul militar, pe la Brăila.

“Să vezi ce-am pățit la Brăila. Ne trimit cei de la unitate pe mine și pe încă doi din Oradea la munci agricole într-un sat uitat de lume de lângă oraș. Până aici toate bune: trei maghiari în companie… Într-una din zile, într-o pauză stăm toți trei și vorbim – bineînțeles vorbim ungurește. La un moment dat pe lângă noi se tot plimbă unul. Ne-am săturat să-l ignorăm și-l întrebăm: care e problema? Se uită la noi mirat: …voi,voi nu sunteți români? Voi nu vorbiți românește! În ce limbă vorbiți?
– Păi vorbim ungurește… El mirat: sunteți din Ungaria, ce căutați aici?
– Păi matale de Ardeal nu ai auzit – vroiam să-i explicăm, dar am cedat, că ne-am dat seama că nu el este de vină, că în anumite zone în România se trăiește cu impresia că toți suntem români ca nație.”


Ce aș mai putea adăuga la acestă istorioară? Că noi suntem pentru unii un fel de extratereștri – noi bănățenii, ardelenii sau bucovinenii?Sus