Luni, 16 Septembrie 2019
Luni, 16 Septembrie 2019


Civitas / „Îmi place enorm că pot vedea lumea prin ochii copiilor”

„Îmi place enorm că pot vedea lumea prin ochii copiilor”

Săptămâna aceasta în „Catalogul Corbilor Albi” o vom prezenta pe doamna Jánosi Anna, învățătoare în Școala Gimnazială „Apafi Mihály” din Ernei, județul Mureș. Doamna învățătoare mi-a povestit despre experiențele sale legate de predare într-o zonă rurală, despre activitatea pedagogică și sincronizarea acesteia cu viața privată.
– Care a fost motivația dumneavoastră pentru care ați devenit învățătoare? – i-am pus dânsei prima întrebare.

– „De mică îmi doream să devin învățătoare. Mi s-a părut un lucru foarte natural, normal chiar de la început. Îmi plăceau copiii, foștii mei dascăli spuneau că am vocație, am mintea, calitățile și sensibilitatea necesară pentru această profesie. Din 1988 sunt învățătoare în satul meu natal”- mi-a răspuns.

– Care sunt experiențele dumneavoastră cu privire la predarea materiei într-o zonă rurală?
 

– „Profesorii se confruntă și ei cu probleme. Una ar fi sistemul subfinanțat, cu programe încărcate, câteodată dezinteresul dezarmant din partea unor elevi, părinți sau parteneri. Dar asta nu se întâmplă numai într-o zonă rurală… Alta este să ții pasul cu elevii tăi. Ei au la dispoziție acum foarte multe surse de informare. E frumos, pentru că din când în când primesc un feedback care mă ajută să merg mai departe.Câteodată e un simplu mulțumesc sau mă ajută ce am învățat de la dumneavoastă. Relația mea cu elevii și părinții se bazează pe dragoste și respect. Împreună organizăm multe activități extracurriculare: vizionări de spectacole, concursuri de recitare, de povestire, de creativitate, excursii, bal mascat, serbări școlare, participări la festivaluri. Tot ce ne adună împreună”-povestește doamna Jánosi.

– Cum puteți sincroniza activitatea dumneavoastră pedagogică cu viața privată?

– „Fiind profesor, am sufletul mereu tânăr. Îmi place enorm că pot vedea lumea prin ochii copiilor, că pot face lumea lor mai bună. Mă pot bucura alături de ei, îi pot încuraja, ajuta, îi pot învăța să iubească. Această meserie nu mă lasă să mă plafonez, am șansa să mă redescopăr. Sunt răspunzătoare în fața lor, a părinților și a societății, de felul în care le influențez viața”- își i împărtășește opinia doamna învățătoare.

Sus