Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / „Atât din partea copiilor, cât și din partea părinților am primit onoare și respect”

„Atât din partea copiilor, cât și din partea părinților am primit onoare și respect”

Săptămâna aceasta în „Catalogul Corbilor Albi” este prezentată doamna Lokodi Kinga Mária, profesoară de limba și literatura maghiară în Școala Gimnazială „Dr. Nyulas Ferenc” din Mătrici, județul Mureș.

Deși doamna Lokodi se află în concediu de maternitate, având doi copii frumoși, mi-a răspuns la înterbările adresate cu sinceritate și seriozitate. Cu doamna profesoară am vorbit despre dificultățile și despre momentele frumoase ale predării într-o zonă rurală și despre modul în care dânsa reușește să sincronizeze viața privată cu activitatea pedagogică.


– De ce ati decis să fiți profesoară de limba și literatura maghiară? – am întrebat-o pe dânsa la început.


–„Am dorit dintotdeauna să lucrez cu oameni, chiar din copilărie. Din acest motiv, după bacalaureat, bineînțeles că am ales această profesie” – mi-a răspuns doamna profesoară.
– Care sunt experiențele dumneavoastră cu privire la predarea limbii și literaturii maghiare într-o zonă rurală?


–„Am predat într-un sat mic, unde copiii au făcut naveta în fiecare zi. Pot să zic că am numai experiențe pozitive din acei 7 ani în care am predat în Mătrici. Atât din partea copiilor, cât și din partea părinților am primit onoare și respect. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și tuturor care m-au ajutat în perioada respectivă. Am lucrat mult împreună, chiar cu rezultate foarte bune. Totodată, am avut și dificultăți, de exemplu lipsa conexiunii de internet în școli sau deficiența bibliotecilor” – și-a amintit dânsa.

  


– Cum puteți sincroniza activitatea dumneavoastră pedagogică cu viața privată?

–„Nu e simplu să găsești echilibrul, de cele mai multe ori trebuie să te ocupi cu pregătirile lecțiilor pe ziua următoare în loc să petreci timpul cu copiii tăi. Dar nu e imposibil, creativitatea este esențială și în aceste situații” – mărturisește doamna Lokodi.

                                                              ***
Mătrici (în maghiară Nyárádköszvényes, în trad. "Gutosul Nirajului") este un sat în comuna Eremitu (Nyárádremete) din județul Mureș. Din cei 903 de locuitori 837 s-au declarat maghiari.


Sus