Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Civitas / Tinerii maghiari deschid orizonturi și la sate – jam session la Sărmășag

Tinerii maghiari deschid orizonturi și la sate – jam session la Sărmășag

În zilele noastre informatizate, perioada sărbătorilor – sub aspect sociologic – este una foarte interesantă la țară. Tinerii și cei mutați la oraș – sau cei din străinătate – se întorc pentru câteva zile acasă la părinți pentru sărbători. Satul se umple cu viață. Se întâlnesc prieteni vechi, cunoscuți, care nu s-au mai văzut de mult – sau țineau legătura doar prin internet. Se întâlnesc lumi diferite. Satul vechi cu sătenii care au deveniți semi-orășeni, tinerii cu obiceiuri urbanizate cu cei care au rămas fideli tradițiilor.

În general acești tineri se întâlnesc în baruri, la o bere, la un suc, sau la o cafea. Barul e parcă un teren neutru: un loc situat între vuietul orașului și liniștea solitară a satului.

La un bar simplu nu prea ai însă ce face, în afara faptului că schimbi vorbe și consumi. Din păcate la sate nu prea sunt posibilități de a-ți petrece timpul liber, într-un mod mai elevat, adică urmărind spectacole, concerte acustice, muzică ambientală. Tinerilor întorși acasă de sărbători – obișnuiți cu socializarea din orașele mari – le lipsește această atmosferă de socializare. Posibilitatea de a stă pe băncile situate în fața caselor, discutând despre vreme și recoltă, nu prea mai atrage pe nimeni...

Așa a fost mult timp și la Sărmășagul nostru din județul Sălaj. Însă anul acesta a sosit schimbarea.

Un grup de tineri, foști membrii al formației VermilioN, s-au gândit să spargă gheața neputinței. Au organizat un concert acustic, mai mult un jam session, într-un local din Sărmășag, în 27 decembrie, seara. Locația era Schuster Bar. Un local, fain, frumos amenajat, cu atmosferă plăcuta, un așa zis ruin pub – unul adevărat.

– În 26 ne-a venit în minte acest happening, încercând astfel să adunăm tinerii satului: tineri „urbani” și tineri „rurali”. Ne-am gândit să facem chiar un jam session... – îmi povestește Katona Gergő, solistul, explicându-mi ce este acest jam session. – Jam session se referă la improvizarea a unei piese muzicale de către muzicieni care nu obișnuiesc să interpreteze împreună. Astfel se construiesc ritmuri unice, care au ca generator inspirația de moment.

– Mă mir de ideea voastră inovatoare. La sat să cauți loc pentru un spectacol jam session... Hm...

– În limba maghiară jam session se traduce ca și örömzene, adică „muzică de bucurie”. În maghiară există o expresie de a prezenta jam session: dzsemmelni. Cam cum ar fi în română: „a jammeli”. Când l-am întrebat pe proprietarul localului, Balogh Levente, ne-am așteptat la un răspuns politicos de respingere. Dar iată că nu așa a fost: proprietarul a fost de acord! – a declarat Katona Gergő, care a prezentat și formația: Kovács Krisztián Tibor și Balog Miklós (chitară) și însuși Katona Gergő (solo).La început tinerii au avut emoții mari, dar încetul cu încetul s-au dezghețat, și au urmat una după alta piesele, ungurești și englezești.

– Ați avut emoții serioase... Ce a fost de fapt ceea ce v-a pus pe șine?

– Huh, m-am distrat chiar foarte fain. Am văzut că le place tinerilor ceea ce facem. E o satisfacție enormă, că am luat cu brio acest examen – îmi spunea după concert Kovács Krisztián Tibor, unul dintre chitariști.

După ce tinerii artiști au terminat cu repertoriul lor, a început jam sessionul propriu zis. Unii tineri din rândul spectatorilor au luat microfonul, și au încercat să devină pentru câteva minute soliștii-lideri a unei formații, punând colegii de pe scenă să improvizeze live. După câteva secunde chitarele au început să urmărească ritmul, născându-se astfel piese unice.– In seara asta tinerii soliști din sală au deschis niște orizonturi noi în Sărmășag. Mai mult ca sigur că tinerii aceștia, care au încercat această experiență, nu o să devină vedete mondiale, dar măcar pentru două ore toate lumea a închis telefonul – a menționat Kovács Levente, spectator.

Da! Chiar și eu am închis telefonul! În această lume, unde socializarea se face mai mult pe facebook, e greu să găsim momente când putem închide telefonul, măcar pentru o oră. Iată încă o dovadă că tinerii ambițioși, maghiari, pot să deschidă orizonturi pentru comunitate – din plăcere și din suflet.

Sus