Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Civitas / Culoarea vieții în România și Ungaria – faliment cu măgărușul?

Culoarea vieții în România și Ungaria – faliment cu măgărușul?

Hoinărând prin paginile presei din Ungaria – căutând materiale legate de România respectiv de ardeleni –, nu pot să nu observ diferența dintre culorile vieții cotidiene ale Ungariei și României.

Presa românească este sumbră, plină de articole cu mesaje negative, generatoare de frică sau ură, despre borfași care acum merg la pușcărie direct de la administrații publice sau despre cum se eliberează politicieni care azi sunt inculpați, iar mâine sunt conducătorii țării, despre accidente, tâlhării, violuri, profesori care bat copii cu ranga...

Rar, foarte rar găsești articole pozitive, care sugerează cititorilor (telespectatorilor, ascultătorilor), că viața asta totuși este foarte frumoasă, țara asta are un viitor, există speranța redresării. Din păcate și din difuzoarele unor biserici urlă în stradă chemări la împărtășirea unor păreri despre politică, slujitorii bisericii uitând care este rolul lor.

Presa românească este poate cea mai negativistă din această regiune de întâlnire a lumilor despărțite (conform teoriei Huntington).

La începutul anului, la o masă rotundă organizată de civili care se îngrijorau de negativismul presei românești – considerând că acest negativism este un factor major în irascibilizarea societății prin mesajele constant stresante, generatoare de frustrare, ură, frică – am spus că nu înțeleg, cum de în 80 la sută din presa românească lipsesc în general articolele despre animale, educația copiilor în natură, ocrotirea naturii ca și formă de joc creativ familiar, hrănirea păsărilor iarna, protejarea animalelor de casă de petarde și artificii, excursii familiale vesele... Un copil mângâiând un măgăruș... Ceva care te face să zâmbești, să simți fericirea, optimismul.

Mulți mi-au împărtășit ideea – mai ales cei cu familii și animale de casă –, însă un investitor mi-a atras zâmbind atenția:

– Domnule Csaba, sunteți un visător incurabil. Cum credeți că un ziar serios își permite în toiul zbuciumului politic să publice pe prima pagină „copii mângâiând măgari”. Ar fi culmea... Lumea pe care o invocați Dvs. este una utopică. Esența mass mediei e senzaționalul, nu lucrurile copilărești.Iată, că astă seara mi-a venit în minte acest mini-incident pe care l-am provocat la începutul anului.

Realizând rondul de seară al răsfoirii presei românești și ungurești, una după alta în trei ziare regionale din Ungaria am găsit pe prima pagină articole cu mesaj pozitiv, optimist, ba chiar și... „copii mângâind măgărușul”.

Să le luăm pe rând. În Zalai Hírlap (ziar al Ungariei de Vest) pe prima pagină se poate citi despre salvarea puilor de lebădă neagră, care iată, cu ajutorul civililor au devenit eroii Parcului de la Casteli. Tot azi, pe prima pagină un reportaj despre salvarea a doi purcei de către pompieri. În arhivă o duzină de articole despre iarnă, ocrotirea păsărilor, familie.În Kapos.hu (ziar în sudul Balatonului) pe prima pagină putem citi despre efectul groaznic al petardelor asupra căinilor și care ar fi procedeele de diminuare ale acestuia.

Iar în Észak-Magyarország (Ungaria de Nord) putem vedea exact ceea ce am spus eu la aceea masă rotundă (fără să cred cu adevărat în posibilitate): băiatul cu măgărușul pe prima pagină.

Și iată, nu a dat faliment ziarul, nu a picat cerul.

Mai mult optimism, stimați colegi! Lumea e sătulă de politică și catastrofe... Hai să punem și noi fotografii principale gen „copil mângâiând măgărușul”. Să vedem, o să dăm faliment?
Sus