Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Civitas / Tinerii maghiari da, tinerii români ba

Tinerii maghiari da, tinerii români ba

România Liberă a făcut în aceste zile un experiment la un restaurant fast-food din București, unde au fost chestionate câteva zeci de tineri de până în 25 de ani, întrebându-i ce știu despre Revoluția din decembrie 1989. Răspunsuri la unison: „Nu știu“, „Nu mă interesează“.“ Rezultat stupefiant: din 10 studenți sau absolvenți de universități, doar unul a știut ce s-a întâmplat în decembrie 1989.

La prima vedere, acest dezinteres pare revoltător, mai ales din prisma generațiilor care au trăit în epoca de aur a naționalcomunismului, dominat de Securitate și tovarășii lui Nicolae Ceaușescu.

Cugetând însă asupra fenomenului, putem să punem întrebarea: oare de unde să știe acești tineri despre ceea ce numim noi "Revoluția din1989"?

Ce impresii își fac acești tineri despre acele zile, când presa vuiește de două decenii și ceva despre teroriști, agenții secrete, laturile bune ale comunismului, necesitatea menținerii decretelor antimaghiare, patriotismul lui Ceaușescu? Ce să înțeleagă tinerii despre Revoluția din Timișoara, când rolul acesteia este minimalizată, iar rolul decisiv al lui Tőkés László – celui care a fost scânteia revoluției este ridiculizată, ba mai mult, ulterior, luându-i-se Steaua României?

          

Tőkés László cu George Bush la Casa Albă, 1990. Cei care i-au luat Steaua României acordat lui Tőkés pentru rolul său în Revoluția din 1989, văd Casa Albă eventual din rândurile turiștilor sosiți cu vize.


Ce să înțeleagă tinerii din Revoluția din 1989, dacă și acum, după 26 de ani se închide apoi se redeschide acest dosar, secretizând când asta, când altceva, evitând cu orice preț tematica reînființării Securității sub forma SRI, și mai ales problema comasării generației locotenenți-locotenenți majori ai Securității în acele regiuni ale României, unde maghiarii sunt ori majoritari, ori într-un număr mare?

Scandalul certificatelor de revoluționar iarăși este în toi, demascând pe aceia care profitau de ocazie. Oricum, acest scandal peste scandal poduce breșe mari în conștiința colectivă despre catarzisul acelor zile de decembrie. Aceste breșe se dilată pe zi ce trece, odată cu alunecarea în beznă a educației din România – fie vorba de școli, dascăli, educația părinților, principii, valori, legi scrise și nescrise.

Din fericire pentru maghiarii din România, aceste probleme grave de identitate sunt mai puțin prezente în societatea maghiară decât în cea românească. Datorită reorganizării, respectiv refondării vechilor organizații civice maghiare – culturale, pedagogice, istorice, turistice, caritative, medicale – tineretul maghiar are spațiu de desfășurare, „supravegheat” de către cei care au mai multă experiență.

Educația adevărată – cea civică – este prezentă în societatea maghiară, ba, unele aspecte ale acesteia, cum ar fi ocrotirea monumentelor, apărarea clădirilor istorice maghiare – au ajuns chiar la modă, fiind implicați în acest proiect mamut mai mult de două treimi din liceeni maghiari.

Atitudinea pozitivă a asociațiilor pedagogice maghiare față de educația civică a tineretului maghiar iarăși dă roade. Odată cu apariția lacunelor legate de evenimentele Revoluție din 1956, imediat s-a tras alarma. Asociația Kolozsvár, Asociația Pedagogilor Maghiari au lansat concursurile cu premii substanțiale pentru creații literar-artistice care readuc în conștiința comună acele vremuri. Și iată, în doi ani – 2015 și 2016 – s-a reușit: liceenii maghiari știu de tancurile rusești și de eroii din '56.

Problema necunoașterii evenimentelor de bază ale Revoluției din 1989 nici nu se pune în rândul tinerilor maghiari. Societatea maghiară zilnic face trimiteri spre acele idealuri și principii care stăteau la baza acelei societăți moderne, în care România a pășit victorios din 15 decembrie 1990 până în martie, 1990 la Târgu Mureș. Rolul lui Tőkés László îl cunoaște fiecare maghiar. Ca să constatăm acest lucru, nu e nevoie de anchete și experimente.Sus