Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Civitas / Istoriile clădirilor din Cluj - dezvăluite de tinerii maghiari

Istoriile clădirilor din Cluj - dezvăluite de tinerii maghiari

Programul Örökségünk őrei (Adoptă un monument!) inițiată de UDMR îndeamnă elevii să se grupeze și să-și aleagă un monument istoric din regiunea lor, pe care îl studiază prin toate mijloacele posibile (studii, informare pe loc, fotografii vechi) urmând ca informațiile obținute să fie centralizate, creând astfel o mică strategie de popularizare a monumentului respectiv.
Pentru a câștiga marele premiu de prezență la Bruxelles, elevii trebuie să învețe menagementul popularizării, umblând din redacție în redacție pentru a vorbi despre munca și rezultatele lor, organizând work shopuri tinerești, unde sunt invitați nu numai elevi, ci și simpli iubitori de clădiri frumoase.

Programul a devenit viral, sute de școli având echipe de concurenți pe această temă, în orașe formându-se chiar o concurență pentru „adoptarea” unei clădiri.

Programul transformat într-o mișcare civică tinerească extraordinară își dă deja roadele, deoarece în rândurile tinerilor maghiari a crescut vizibil numărul acelora, care – deși au încă vârstă fragedă – își asumă responsabilitate pentru treburile obștei – fie vorba de probleme sociale sau civice.

                                                               ***

La fel ca în alte perioade ale anului, și în aceste zile se pot obseva în centrul Clujului tineri maghiari, care prin diferite metode originale încearcă să promoveze un monument istoric.
Szondi Dorottya are 15 ani și face parte dintr-una din echipele Colegiului Unitarian. Echipa lui Dorottya a adoptat clădirea fostului hotel Pannonia, azi Hotel Melody.

– Întotdeauna m-a copleșit gândul că sunt atât de multe clădiri interesante în Cluj. Când am auzit despre programul Örökségünk őrei, m-am hotărât să mă înscriu în acest program. Cel mai mult îmi place că pot să aflu multe lucruri despre monumentele istorice, despre Kolozsvár. Este interesant cum toată ziua ne plimbăm pe lângă aceste clădiri, dar nu știm nimic despre ele. Cu ajutorul acestui program pot să-mi cunosc orașul natal – ne spune Szondi Dorottya.

– Trecând zilnic pe lângă Hotelul Melody, nici nu mă gândeam că într-o zi vom „adopta” această clădire prin programul Örökségünk Őrei Acum, cu echipa mea, ne considerăm norocoși că ne putem numi ocrotitorii clădirii. Partea mea preferată a fost când am început să adunăm și să citim diferite informații sau legende, despre ce s-a întâmplat în această clădire. Unul dintre scopurile principale ale echipei noastre este să informăm oamenii despre faptul că această clădire are o istorie foarte interesantă.Aș vrea să mai spun că propun acest program tuturor tinerilor, maghiari și români, deoarece în afara faptului că pot readuce valoarea de odinioară a unui monument istoric, se vor cunoaște mai bine în cadrul acestor activități extrașcolare și își pot îmbunătăți anumite calități, care le vor fi de folos în viitor – ne povestește Mărginean Attila, din aceeași echipă.
                   
                                                           ***

Cei doi tineri au fost invitați la TVR Cluj Redacția Maghiară, pentru a încuraja în direct tinerii maghiari și români să se înscrie în acest proiect Örökségünk Őrei - Adoptă un monument!
Sus