Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Acțiunea “Lasă urme!” – Misionarele Asociației Caritas din Cluj

Acțiunea “Lasă urme!” – Misionarele Asociației Caritas din Cluj

Programul Young Caritas din cadrul Asociației Caritas Alba Iulia a organizat pentru a doua oară acțiunea “Lasă urme!”, destinată tinerilor voluntari. Scopul programului este de a le oferi tinerilor șansa de a organiza ei înșiși acțiuni caritabile și de a se mobiliza în ajutorarea celor nevoiași: tinerii trebuiau să se grupeze în echipe care să numere cel puțin 7 membrii și să planifice un act caritabil pe care să-l ducă la bun sfârșit cu succes.Pe parcursul acțiunii, ei puteau cere îndrumare și ajutor de la coordonatorii de voluntari, care le-au stat la dispoziție de fiecare dată când au întâmpinat greutăți. În cele patru regiuni în care se desfășoară acest program au participat în total 17 echipe, care și-au prezentat acțiunile și proiectele pe data de 15 decembrie în fața juriului. La Târgu Mureș, 4 echipe și-au împărtășit experiențele, toții fiind extrem de entuziasmați de acest program care le-a oferit independența de a face un bine înainte de sărbători.Printre cele 4 echipe s-a aflat și o echipă din Cluj, adunată la îndrumarea fostelor voluntare Caritas de la Târgu Mureș, ajunse studente clujence. Fetele și-au implicat și colegele de la facultate, născându-se astfel o echipă formată din 9 membrii entuziaști și puși pe treabă. Scopul nostru a fost să ne oprim un pic din alergatul continuu și să ne pregătim sufletește de sărbătorile de Crăciun, dar și să încercăm să înființăm, prin acest prim-pas, o filială Caritas și la Cluj- Napoca. Planul nostru a inclus activități de lucru manual în două centre: în casa de copii ai străzii “AKSZA” și în casa persoanelor cu dizabilități a Asociației „Providența”.Primul punct al proiectului nostru a fost vizitarea casei „AKSZA”, unde copiii ne-au întâmpinat cu bucurie și curiozitate, văzând plasele și cutiile pline cu materiale pe care le-am cărat tot drumul. În timp ce am muncit mic și mare la confecționarea felinarelor din borcanele aduse de noi, colega noastră, Ágnes, a încălzit atmosfera cu vocea ei caldă și cu sunetul chitarei sale, cântând alături de copiii colinde maghiare și cântece religioase. Speranța noastră cea mai mare a fost că cei mici își vor da frâu liber imaginației și creativității, ceea ce au și făcut, creând adevărate piese de artă: felinare, suporturi de lumânări și felicitări sclipitoare.

La sfârșitul activității, ne-au întrebat entuziasmați de data viitoare când îi vom vizita, dar ceea ce ne-a mișcat profund a fost faptul că și pedagoaga lor ne-a întrebat, timid, același lucru. Astfel am plecat nu doar pline de sclipici, dar și pline de fericire.Următoarea stație a acțiunii noastre a fost casa Asociației “Providența”, unde ne-au întâmpinat 8 adulți cu suflete de copii: persoanele cu dizabilități care frecventează zilnic centrul. Înainte de a despacheta cutiile magice pline cu materiale, am discutat cu aceștia despre obiceiurile lor de Crăciun și despre ceea ce înseamnă pentru ei această sărbătoare.

Am rămas uimiți de răspunsurile lor, căci cei mai mulți ne-au dezvăluit faptul că ei își adună banii de cadouri încă din septembrie și că abia așteaptă să se ducă la cumpărături pentru a le pregăti o surpriză celor dragi. Noi toate uităm chiar să aprindem lumânarea de pe coroana de Advent, iar acești oameni se pregătesc deja din septembrie pentru a se dărui complet celor care îi îngrijesc și celor care le sunt dragi.

După ce ne-am cunoscut și ne-am împărtășit trăirile legate de Crăciun, am confecționat din role de hârtie igienică podoabe pentru bradul de Crăciun, dar ne-am etalat creativitatea și în crearea unor felicitări nemaivăzute. La sfârșit, am părăsit împlinite centrul, făcând cu mâna noilor noștrii prieteni și promițându-le că vom reveni la ei.Toate obiectele confecționate la cele două centre au fost aliniate frumos pe data de 10 decembrie în Auditorium Maximum la festivalul de advent „Várom az Urat” (Îl aștept pe Domnul), unde participanții au putut să răsplătească munca noastră prin cumpărarea acestora, sumele adunate fiind donate centrelor. Cea mai mare surpriză a noastră a constat în donația de 100 de lei a unei doamne, care a dăruit centrelor și un borcan mare de miere, lăsându-ne profund recunoscătoare și mișcate, mai ales că doamna respectivă nu a acceptat un obiect sofisticat de la noi, ci doar o simplă steluță confecționată din role de hârtie igienică...

Astfel încheiată această acțiune, toată echipa a stat cu sufletul la gură, în timp ce cele două reprezentante ale echipei s-au deplasat la Târgu Mureș pentru a prezenta proiectul și în fața juriului. Spre marea noastră fericire, dintre cele patru echipe, juriul ne-a oferit nouă locul întâi, încurajându-ne astfel să continuăm cu smerenie să ne împlinim visul: să înființăm o filială Caritas și la Cluj. Dar pentru asta avem nevoie de cât mai mulți tineri însuflețiți care vor să se alăture nouă și să practice voluntariatul alături de noi. Ne dorim ca exemplul nostru să fie un imbold pentru studenții care vor să facă ceva pentru societate, și sperăm că ni se vor alătura cât mai mulți pe parcurs. Căci unde-s mulți, puterea crește!
Sus