Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Civitas / Breasla ziari演ilor maghiari din Rom滱ia – izvor de proiecte pragmatice

Breasla ziari演ilor maghiari din Rom滱ia – izvor de proiecte pragmatice

Una dintre cele mai importante decizii luate de societatea maghiar din Rom滱ia a fost fondarea Uniunii Jurnali演ilor Maghiari din Rom滱ia (UJMR), un for care reprezint jurnalistica maghiar 槐 efectuez prin existena sa un fel de control asupra calit裻ii acestui segment formator. Datorit existenei UJMR 槐 a existenei biroului de etic a acesteia, jurnalistica maghiar din Rom滱ia s-a meninut pe parcursul a 25 de ani de democraie pe linia european, funcion滱d pe principiile breslei. Astfel, 螽 presa maghiar din Rom滱ia ri演i s devii penibil dac nu te compori ca un adev綖at jurnalist, nu asculi altera pars sau nu revii asupra acelor subiecte care au fost abordate de tine, 螽s cu timpul abord綖ile tale au devenit false.姷 presa maghiar principiul inform綖ii corecte – ceea ce presupune o informare prealabil de c綟re jurnalist despre viitoarea tematic abordat 槐 background-ul oferit cititorului (ca acesta din urm s 螽eleag 槐 contextul mai larg) – este luat 螽 serios 螽 a榮 fel 螽c漮 comisia de etic a UJMR lucreaz din greu la zecile de pl滱geri legate de materialele jurnalistice aparent sau de facto manipulative.

姷 presa maghiar este o ru槐ne s fii incult, s nu 演ii s scrii corect numele interlocutorului (d滱d din m滱: „las cratima” sau „scrie numele fonetic, c nu conteaz”), sau s folose演i sintagme post-socialiste de genul „rom滱 cu origini germane” (螽 loc de german din Rom滱ia) sau „rom滱ul 臆p墂-Attila” (confund滱d cet裻enia cu naionalitatea).

Acest control al calit裻ii presei o realizeaz zilnic 槐 societatea maghiar, deoarece un articol nereu槐t sau de o calitate reprobabil 螽 c漮eva ore ajunge 螽 gura lumii educate maghiare 槐 numele autorului devine inta observaiilor ironice.

姷 presa maghiar devii caraghios dac scrii „Marco Bello” sau „Jolt Torok”, deoarece aceste gesturi nu sunt doar de prost gust, ci denot 槐 o incultur a unui grup 螽treg redacional, tr緂滱d faptul c ace演i oameni sunt diletani, necunosc綟ori al lumii despre care scriu.

UJMR are o prezen tot mai accentuat 螽 sfera civicului, pun滱d adeseori um綖ul la proiecte care vizeaz scopuri sociale, umanitare sau pur 槐 simplu organizatorice. Aceast nou atitudine a presei maghiare din Rom滱ia – adic preluarea unor sarcini civic-organizatorice cu scopul de a 螽lesni comunicarea comunit裻ile maghiare dispersate – a f綷ut cu timpul din aceast organizaie o instituie de temut.O idee foarte bun 槐 mai ales pragmatic a UJMR-ului este organizarea taberelor de creaie jurnalistic 螽 cadrul c綖ora un grup de ziari演i – tineri, seniori, tv, radio – se deplaseaz 螽tr-o anumit regiune, 槐 acolo realizeaz o serie de reportaje de toate tipurile: culturale, sociale, sportive, literare, pun滱d astfel 螽 b綟aia reflectoarelor oameni 槐 tematici care p綖eau uitate de societatea maghiar.

Ultima tab綖 de acest gen s-a desf蒪urat la Timi榣ara, unde participanii lucrau cu a榮 elan 螽c漮 organizatorii s-au g滱dit s 槐 publice aceste reportaje 螽tr-un volum special de publicistic. Cartea a ie槐t din tipografie 槐 interesul fa de aceast lucrare este mai accentuat dec漮 s-a crezut la 螽ceput.

Prezena tinerilor 螽 acest volum denot 槐 o alt intenie pragmatic a UZMR: cea de educare a tinerilor talente, care lucr滱d 螽 grupurile seniorilor 螽va repede ce 螽seamn educaia 槐 presa adev綖at.

Ace演i tineri se simt m滱dri c 槐-au f綷ut loc pe l滱g seniori, c au publicat reportaje de calitate 螽tr-un volum de breasl, 槐 de acum se vede clar c ei nu o s ajung jurnali演i de genul „Marco Bello” 槐 „Jolt Torok” sau „Rom滱ul Eros Jolt”.

Sus