Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Civitas / Acțiunea caritabilă “Un million de stele pentru nevoiași”

 Acțiunea caritabilă “Un million de stele pentru nevoiași”

Acțiunea Un milion de stele pentru nevoiași are deja o tradiție în țările din Europa de Vest. Prima dată a fost organizată în 1998 în Franța. De atunci, acțiunea se organizează anual în tot mai multe locații. În țara noastră organizația Caritas s-a alăturat din anul 2009 acestei acțiuni, care a fost organizată în 7 orașe din România.

A devenit deci o tradiție ca în fiecare an Asociația Caritas Alba Iulia să realizeze cel mai amplu gest de solidaritate: Evenimentul Un milion de stele pentru nevoiași. Acțiunea constă în aprinderea unor lumânări într-un spațiu public și oferirea unei donații la fața locului, fiecare flacără reprezentând simbolic o persoană care se confruntă cu neajunsurile și excluziunea socială. Această acțiune oferă oportunitate oricărei persoane de a face un bine exprimându-se vizibil și arătând, în ciuda tuturor dificultăților, importanța comunității și interesul purtat celor în nevoie.Sumele obținute din vânzarea candelelor sunt folosite pentru ajutorarea persoanelor marginalizate. În preajma sărbătorilor de Crăciun, se pregătesc pachete cu alimente pentru familii care trăiesc într-o situație materială precară. Astfel, la acest eveniment sunt invitați să participe toate persoanele care doresc să trăiască spiritul solidarității.

Anul acesta, 16 localități au fost iluminate de lumina solidarității și a carității în data de 14 octombrie, participând mai mult de cinci mii de persoane. Din cele 16 de localități, în Târgu Mureș au participat cele mai multe persoane, în total 755. Aici trupa Koszika & The HotShots i-a încântat pe copii, părinți, bunici și toți cei prezenți cu un concert caritativ. Copiii s-au amuzat cu alergatul pe „covorul cu candele”, iar voluntarii Young Caritas au intrat și aici în scenă.

“Starea de spirit a fost fantastică. Deși era foarte frig, au venit mulți oameni, mici și mari deopotrivă, și toată lumea s-a simțit extraordinar, tuturor le-a plăcut concertul, ne-am distrat cu toții. Am reușit să atragem atenția a 700 de persoane, care au donat cu mare plăcere. Pentru mine a fost o experiență unică să văd cât de mulți oameni sunt în stare să ajute cu forțele unite, de aceea simt că această acțiune a avut un mare success. Acest eveniment a fost o revelație, și mă cuprinde un sentiment de bucurie la gândul că suntem în stare de lucruri atât de mărețe dacă ne unim forțele și muncim împreună.” – mi-a mărturisit Tőkés Beáta, una dintre organizatorii acestui eveniment.Totodată, Beáta vorbește cu recunoștință despre voluntarii care au participat și care au ajutat la pregătiri: “Pentru derularea fără probleme a evenimentului, i-am chemat nu doar pe voluntarii noștri permanenți care își desfășoară activitatea la diferite instituții, ci am anunțat această oportunitate și prin școli, încurajând elevii care doresc a face un bine să participe și să ne ajute. Astfel, anul acesta au participat 49 de voluntari. ”

Szodorai Rita este una dintre aceste voluntare. Ea practică voluntariatul de un an, și povestește cu entuziasm despre participarea sa la acest program:

“M-am pregătit intens pentru evenimentul acesta, căci acesta a fost primul program de o asemenea anvergură la care am participat până acum în cadrul Asociației Caritas. Dacă mă gândesc mai bine, aceasta a fost prima acțiune caritabilă de strângere de fonduri la care am participat în viața mea, deci am încercat să mă implic pe cât se poate de mult. Mi-a plăcut întotdeauna să-i ajut pe semenii mei, poate de aceea am și ales cariera de doctoriță, pe care am încercat să o leg cu voluntariatul în speranța să-mi ofer sprijinul cât mai multor oameni. Acțiunea Un milion de stele pentru nevoiași a avut un mare succes. Spre marea mea mirare, au participat foarte multe persoane care au donat pentru nevoiași. Au venit mici și mari să aprindă pe rând candele, până când piața a fost iluminată de aproape 800 de lumânări. Este fantastic că, deși era foarte frig, au venit atât de mulți, căci, după cum știm, în lumea de azi toată lumea aleargă; astfel m-a minunat că atâți oameni au acordat atât timp prețios acestui caz.”

– Cum ai trăit seara evenimentului? Ce sentimente te-au încercat, stând acolo și împărțind donatorilor candele?

“La început, când am așezat candelele pe masă cu ceilalți voluntari, m-am gândit că am făcut acest lucru degeaba. Dar când au început să vină oameni și să stea la rând pentru candele, am rămas surprinsă și mi-a părut foarte bine că lumânările au început să se epuizeze de pe mesele noastre. Deja ne era greu să le ordonăm din cutii, căci le luau cu grabă din fața noastră. Am văzut și pe fețele celorlalte voluntare bucuria și emoția de a vedea cum se ajută oamenii între ei. Și eu am aprins o lumânare și am așezat o candelă. Când m-am uitat mai atent la acea mulțime adunată în piață, inima mea a început să bată mai rapid... a fost o atmosferă atât de călduroasă... Toată lumea privea cum se completează din candele forma de stea, toată lumea se concentra pe flăcările pâlpâitoare ale lumânărilor, ascultând muzica oferită de trupa Koszika. În timpul acestei acțiuni, am realizat că aici, la Târgu-Mureș, trăiește o comunitate extraordinară și solidară.”

– Cum te-ai înțeles cu ceilalți voluntari? Cum e să faci parte dintr-o asemenea comunitate?

“Deoarece voluntarii din acest oraș practică voluntariatul la diferite secții, cum ar fi la centre de plasament, la pediatrie sau la alte secții din cadrul spitalului, nu prea ne cunoaștem între noi. Dar acest lucru nu a însemnat o barieră la această acțiune: ne-am împrietenit foarte repede și am format astfel o echipă minunată. Toată lumea a urmat instrucțiunile organizatorilor cu mare atenție și cu devotament, și am muncit cu colegii mei din răsputeri ca această acțiune să aibă un succes cât mai mare.Starea de spirit generală a fost fantastică, ne-am simțit foarte bine, am râs, am glumit, de aceea și munca noastră a avut roade. În timpul evenimentului, ne șopteam câteva cuvinte entuziasmate, cum ar fi: “Am reușit”, “Ce bine că suntem atât de mulți!”, “Sunt atât de fericită!”, “Îmi place să fac asta, mai venim, nu-i așa?”… Străluceam toate pe când împărțeam zâmbind candelele...Această comunitate de voluntari este devotată complet, cu o stare de spirit copleșitoare, astfel timpul trece repede și util alături de ei. Mă bucur enorm că fac parte din această echipă, căci muncim pentru un țel comun: ajutarea celor care au nevoie de sprijin.”

Erdei Beáta este voluntară de doi ani, acesta este al treilea an în care practică voluntariatul. Mi-a mărturisit că a așteptat foarte mult evenimentul acesta, căci în anii precedenți nu a putut lua parte decât la pregătiri. Anul acesta nu doar că a ajutat la pregătiri, ci a participat și la acțiunea propriu-zisă. “Am participat la pregătirea candelelor, care este în sine o revelație: o mulțime de oameni buni, întâlniri, discuții... În seara acțiunii a fost o bucurie să privesc acele fețe binevoitoare care s-au adunat pe piață, căci un țel comun poate însufleți și lega chiar și necunoscuții, dar mi-a făcut plăcere să văd și mulțimea de copilași care roiau în jurul lumânărilor.”

Fiind voluntară de atâția ani, a trăit deja experiențe de o sensibilitate aparte. Printre ele se numără și următorul caz, din seara evenimentului: “Cel mai impresionant moment a fost cel în care, chiar înainte să începem, un copil sărac a venit la noi și a cumpărat cu puținul său mărunțiș o candelă în semn de solidaritate cu ceilalți copii săraci. Ne-a și întrebat: “Nu-i așa că banii aceștia merg la copiii săraci?”.

Totodată, ne-a povestit că a participat și anul trecut la această acțiune, cumpărând o candelă. El ne-a dat din ce nu are, nu din ce are peste măsură…”

Întrebată de relația pe care o are cu ceilalți voluntari, Beáta este la fel de entuziasmată ca și colega sa, Rita. “Starea de spirit este întotdeauna foarte bună între voluntari. Au fost voluntari cu care m-am mai întâlnit, au fost și voluntari pe care i-am cunoscut doar la această acțiune, dar țelul comun, sentimentul de a aparține acestei asociații a ridicat repede barierele dintre noi.”
                                                               ***
Ca fostă voluntară Caritas, pot mărturisi la fel de entuziasmată ca și Rita și Beáta că a face parte din echipa acestei asociații este o experiență unică, o adevărată revelație. Deși suntem cu toții diferiți, inima noastră bate pentru un singur scop: să ne dăruim complet ajutării celor în nevoie. La această asociație nu există prejudecăți, ci dorința arzătoare de a înfrumuseța lumea aceasta plină de nedreptăți, de a desena în loc de lacrimi zâmbete fericite pe fețele celor care au o soartă potrivnică. Astfel, evenimentul Un milion de stele pentru nevoiași nu doar că a asigurat cadoul de Crăciun a numeroase familii nevoiașe, ci a unit și reunit voluntarii și toți oamenii a căror personalitate este animată de spiritul de solidaritate.


Sus